Pavel Năstase: În spațiile școlare, violența, intimidarea și represiunea nu trebuie să existe

Ministrul Educației Naționale, Pavel Năstase, a declarat, joi, că tinerilor și copiilor trebuie să li se asigure dreptul la siguranță, să se simtă valorizați și responsabili „într-un spațiu al toleranței și prețuirii”, precizând că intimidarea, represiunea și violența nu trebuie să existe în școli.

„Trebuie să înțelegem că violența înseamnă violarea drepturilor copilului și mai ales să înțelegem ce consecințe grave are aceasta asupra dezvoltării personalității copilului. Violenței, inerentă naturii umane, trebuie să i se dea un răspuns ferm. În spațiile școlare care sunt de învățare și socializare, violența, intimidarea și represiunea nu trebuie să existe. Avem obligația față de copii, elevi, tineri de a le asigura dreptul la siguranță și de a-i face să se simtă valorizați și responsabili într-un spațiu al toleranței și prețuirii. Trebuie acționat integrat și rapid”, a afirmat Năstase, la Palatul Victoria, la evenimentul de lansare în România a Parteneriatului global „Opriți Violența Împotriva Copiilor”.

El a atras atenția că există statistici îngrijorătoare cu privire la violența împotriva copiilor.

„Trebuie să luăm măsurile care se cuvin, dar eu cred că o abordare plecând de la aceste statistici trebuie să fie una centrată pe copil, pentru că fiecare copil care este într-o situație de abuz prin violență (…) este o entitate care trebuie tratată separat și noi vom descoperi acolo foarte multe elemente, pe care poate înainte nu le știam și care pot servi în continuare ca bune practici în rezolvarea acestei probleme”, a adăugat demnitarul.