La 1 noiembrie, în secțiile de vot va funcționa Sistemul de înregistrare video

Chişinău, 28 oct. /MOLDPRES/. În cadrul alegerilor prezidențiale de duminică, 1 noiembrie 2020, în secțiile de votare va funcționa Sistemul de înregistrare video, comunică MOLDPRES.

Potrivit deciziei Comisiei Electorale Centrale, sistemul video nu are conexiune la rețeaua internet și va fi funcțional și activ doar în ziua votării, pentru a monitoriza operațiunile electorale în lipsa alegătorilor. Înregistrarea video va începe odată cu sigilarea urnelor de vot, verificarea existenței listelor electorale, buletinelor de vot, ștampilelor și va fi oprită la deschiderea secției de votare, adică ora 7:00. Ulterior, înregistrarea video va fi repornită în momentul închiderii secției de votare și oprită după finalizarea procedurii de numărare și totalizare a voturilor de către membrii biroului electoral al secției de votare.

În cazul organizării turului doi de scrutin, înregistrarea video va fi realizată după același model.

CEC reiterează că montarea camerelor video în secțiile de votare nu va compromite secretul votului. Imaginile nu vor fi transmise online, ci stocate pe un dispozitiv aparte, exclusiv în cazul unor eventuale litigii electorale, acestea vor putea fi utilizate în calitate de dovezi pentru examinarea și soluționarea lor.