Începem o nouă obsesie, care, de fapt ar trebui să recunoaştem este una firească, normală, greu de ignorat. Obsesia Bugetului de Stat, lege care pune ordine sau provoacă dezordine într-un timp în care guvernanții își dau seama că „nu mai au loc de întors”, că este un câmp atât de îngust încât orice încercare de a mima rezolvarea problemelor de substanță eșuează lamentabil.
Coaliția de guvernământ poate fi, prin construcția ei, eminamente subordonată intereselor de partid călcâiul lui Achile, punctul nevralgic în care lovitura poate fi fatală.
Președintele Klaus Werner Iohannis reușește să se facă util. Să-și exercite pentru prima oară în cele două mandate prezidențiale, calitatea sa de mediator între forțele politice aflate la guvernare, întru găsirea acelui numitor comun care să facă posibilă înțelegerea, care să fluidizeze decizia, astfel încât să existe un curs coerent între ce este necesar să fie făcut și ceea ce se va face. Este adevărat, ne aflăm încă în „luna de miere” a coaliției de guvernare. Încă nu se țipă, nu se înjură, se cer doar scuze pentru greșeală. Cu toate acestea, ușile cabinetelor încep să freamete în balamale, imaginându-și prima izbitură de tocurile cabinetelor ministeriale. Există o tensiune majoră, atât în coaliție, cât și în partidele coaliției, fie că se numesc PNL sau USR-PLUS. La UDMR se poate înțelege că este liniște, chiar și numai pentru că în caz de avarie udemeriștii vorbesc în limba lui Atilla, ferindu-se astfel să-și trădeze starea de nemulțumire, uneori inevitabilă dezbaterilor, când vrei, nu vrei trebuie să ții cont și de partea promisiunilor electorale făcute alor tăi.
Alături de pandemie, de reașezarea funcțiilor în partidele parlamentare mai intervine și războiul pe tema bugetelor ministerelor, dar și a presiunii opoziției politice care, conform fiței postului, este provocată în a demonstra cât de nepregătiți sunt cei care au luat guvernarea țării cu orice preț, dar și cu ajutorul greu de ignorat al președintelui Klaus Werner Iohannis, omul de la butoane!
Alături de el se zbate pentru a deveni vizibil și prim ministrul Florin Cîțu, reușind până acum să articuleze doar o simplă bâlbâială în care coerența lipsește aproape cu desăvârșire. Nimic din ceea ce a promis nu se poate adeverii, de parcă ar vorbi despre o altă țară, un alt popor, astfel încât singura salvare a actualului premier ar fi să acuze ”greaua moștenire a guvernului anterior, a se citi Guvernul Orban, în care domnia sa a fost stăpânul banilor, în calitatea sa de ministru al Finanțelor”.
Astăzi Florin Cîțu încearcă să scoată castanele puse de el pe foc cu mâinile altora:„Extrem de utilă întâlnirea pe care am avut-o astăzi (marți – n.r.) – alături de ministrul finanțelor, Alexandru Nazare, ministrul investițiilor și proiectelor europene, Cristian Ghinea, și ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos – cu reprezentanții Coaliției pentru Dezvoltarea României.
Am discutat despre predictibilitate și stabilitate în domeniul fiscal, digitalizare și simplificarea interacțiunii cu instituțiile statului, reducerea dezechilibrelor de pe piața muncii, stimularea investițiilor și a absorbției fondurilor europene și transparență în cheltuirea banilor alocați fie de la bugetul de stat, fie atrași prin programe de finanțare europene sau prin Planul Național de Redresare și Reziliență”, a scris Florin Cîțu. Discuțiile i-au confirmat că direcțiile pe care echipa guvernamentală le consideră prioritare perioada care urmează au fost identificate ca fiind prioritare și de partenerii din mediul de afaceri, a mai precizat prim ministrul Guvernului României,
„Cuvântul de ordine este eficientizare, mai ales în această perioadă de constrângeri prin care trecem din cauza pandemiei și pe care ne dorim ca România și toți românii să o depășească cu bine. Este important ca în perioada care urmează să gestionăm eficient resursele de care dispunem, din perspectiva priorităților care se conturează pentru perioada următoare.
Rămânem în continuare deschiși dialogului cu societatea civilă și cu mediul de business, pentru a identifica împreună cele mai bune soluții în efortul nostru comun pentru relansare post pandemie”, a conchis premierul.
O astfel de poziție nu are nimic în comun cu filosofia construcției Bugetului de Stat pe 2021.
Vorbim despre o altă lume, o altă arhitectură, dar despre același popor, care ar trebui să se aștepte la bunăvoința guvernaților, primind în schimb doar cuțite în spate.
ADI CRISTI