Breaking News

AM ALES CALEA CEA DREAPTĂ

Din nou ne pregătim să înceapă școala. Un nou clichet de clopoțel încearcă să ne anunțe că a început școala, chiar dacă ea a tot început sau încearcă să înceapă din 15 septembrie 2020. Din depărtare pare a fi o aiureală. Din imediata apropiere a ochiului iscoditor se simte mișcarea elevilor dornici nu atât de a învăța cât mai ales de a se întâlni cu colegii lor de generație. Vor să se îmbrățișeze, să râdă împreună, vor să povestească, să-și șoptească ultimele lor pățanii.Vor pur și simplu să retrăiască clipele unei copilării ce nu se va mai întoarce niciodată, dar nu datorită pandemiei, ci pur și simplu pentru că timpul nu are marșarier. El merge doar înainte, iar când încerci să îl oprești apelezi doar la Corina Chiriac să-ți cânte „Opriţi timpul, clipa asta minunată / În suflet vreau s-o păstrez / Să iubesc și să visez”
Să iubesc și să visez – poate fi cheia de boltă a acestui edificiu în care se păstrează curgerea implacabilă a timpului.
Când dăm foaia și ne întoarcem în arenă, loc în care se decid lucrurile, întâlnim o altă poveste, mult mai rigidă, intolerantă, greu de povestit. Zona în care se decid lucrurile este una aridă, un deșert în care lipsește cu desăvârșire „apa vie” și unde omul politic își exersează îndeletnicirea de „animal politic”. Personajul cel mai vizualizat nu putea fi altul decât ministrul Educației Sorin Cîmpeanu:
Acesta spune, ca o identificare a realității cu picioarele pe pământ, că ”există oricând riscul ca şcolile să fie închise la loc, dacă situaţia pandemică o impune, dar că în acest moment veştile experţilor în sănătate sunt bune. Ministrul Educaţiei a vorbit şi despre cum sunt repartizate judeţele în cele trei scenarii, roşu, galben, verde.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a explicat că există posibilitatea ca şcolile să fie închise la loc, dacă riscul epidemiologic va creşte. „Nu va exista vreo ezitare în interesul stării de sănătate, dacă situaţia epidemiologică ne va obliga la acest lucru să-l facem. Însă experţii pe sănătate spun că suntem pe un trend care nu generează îngrijorări imediate în această perspectivă. Astăzi, în România o singură localitate mai este în carantină, comuna Havârna din judeţul Botoşani”, a explicat Sorin Cîmpeanu.
Ministrul Educaţiei a spus că la această oră un singur judeţ este în scenariul roşu, Timiş, iar aici vor merge la şcoală doar preşcolarii şi elevii claselor I-IV, toţi ceilalţi urmând să continue şcoala on-line de acasă. Alte 17 judeţe sunt în scenariul verde, iar 24 sunt în zona galbenă, a mai spus ministrul Educaţiei.
„Decizia de deschidere a şcolii se va lua nu la nivel global, al judeţului, ci la nivel de localitate. Această situaţie va trebui să fie cunoscută foarte vizibilă. Ministerul Educaţiei va prelua pe site linkul cu situaţia unde sunt updatate datele epidemiologice, pe toate localităţile, în aşa fel încât fiecare părinte, elev, profesor să ştie ce va urma pentru săptămâna următoare. Evaluările vor fi făcute săptămânal iar rata de infectare va fi luată în considerare pe ultimele 14 zile”, a explicat Sorin Cîmpeanu.
Ministrul Educaţiei a explicat şi că dacă va exista un val III al pandemiei, acesta se va vedea în timp, în decurs de o lună, iar decizia închiderii şcolilor nu se va lua de pe o zi pe alta.
Sorin Cîmpeanu a explicat şi raţionamentul pentru care în scenariul galben, vor merge la şcoală doar elevii din clasele I-IV, a VIII-a şi a XII-a. „Din cauza aglomerării, sunt şi criterii specifice ecuaţiei. Cei mici – avem deja generaţii, 168.000 de elevi care au învăţat mai puţin prima jumătate a alfabetului. Nu cred că-şi doreşte cineva să înveţe toţi on-line şi să scrie şi cea de-a doua parte alfabetului. Au prioritate pentru că acolo se derulează cel mai greu procesul de învăţământ. Epidemiologii spun că cei mici transmit cel mai greu acest virus.
Au prioritate şi cei din clasele terminale pentru că vor susţine examenele naţionale. În măsura în care situaţia o va permite, ne dorim să fie deschise şcolile în integralitatea lor. Un alt motiv a fost acela al nevoii de derulare a acţiunilor de recuperare, acele celebre ore remediale, care necesită prezenţa fizică”, a explicat Sorin Cîmpeanu.
Cât despre universităţi, decizia reluării cursurilor cu prezenţă fizică revine flecări instituţii în parte, a mai spus ministrul Educaţiei.”
Așteptăm de luni, 8.02.2021, să sune din nou clopoțelul vestind începerea semestrului II. Un nou început de școală, poate mai norocos, poate mai responsabil, poate mai apropiat de gradul nostru de a înțelege în timp real unde am ajuns.
Să fie într-un ceas bun. Poate de această data am ales calea cea dreaptă.
ADI CRISTI