Într-o declaraţie de presă, transmisă în direct pe contul de Facebook al instituţiei, primarul Mihai Chirica a făcut astăzi o serie de referiri la acuzaţiile care îi sunt aduse de procurori în dosarul care vizează constituirea unui grup infracţional organizat în vederea obținerii, în mod fraudulos, a unui teren din patrimoniul Primăriei, pe care ulterior a fost construită o clădire, prin intermediul unui contract de asociere în participaţiune încheiat de Primărie în anul 2005 şi al cărui prejudiciu estimat se ridică, potrivit procurorilor, la suma de aproximativ două milioane de lei.
„Este unul dintre cele mai grele momente pentru oraş şi chiar din viaţa mea politică. După aproape şase ani de zile în calitate de primar am ajuns într-o situaţie în care mă simt lipsit de apărare. Şase ani am încercat să fac din acest oraş ceea ce aş fi făcut şi pentru mine: un oraş deschis, un oraş respectat, un oraş de care fiecare cetăţean să fie mândru. Şase ani m-am străduit să fac din administraţia Iaşului o administraţie modernă, deschisă. Deschisă pentru investiţii, deschisă pentru atragerea de fonduri europene, deschisă pentru cultură, deschisă pentru educaţie şi sănătate. Ceea ce se întâmplă însă în ultima perioadă depăşeşte nivelul de aşteptare pe care îl am de la un stat ce se doreşte cu adevărat integrat în Uniunea Europeană. În şase ani de administraţie nu am semnat niciun document care să nu fie acoperit de legalitate sau de conţinut tehnic asumat de oamenii din administraţia publică din acel domeniu. În şase ani nu am cerut nimănui, niciodată, să semneze, să creeze sau să emită un document legat de orice”, a declarat primarul.
„În acest moment mă aflu într-o situaţie în care nu m-aş fi imaginat. O situaţie în care lucrurile au degenerat, o situaţie care îmi slăbeşte încrederea în sistemul de justiţie într-un mod radical. Nu am dat şi nu am luat şi nu am permis nimănui să ia nimic de la acest oraş. Dimpotrivă! Am vrut să adun în permanenţă cât mai multe lucruri pentru acest oraş. Nu am favorizat, nu am creat structuri şi nu am încercat să aduc în beneficiul propriu sau al altor persoane lucruri care nu au fost în temei cu legea. Nu am obstrucţionat şi nu am pus piedică nimănui dintre toţi funcţionarii publici din Primărie să facă ceea ce legea şi fişa postului le cere. Dar în speţa în care mă aflu astăzi, de ce ea este grea? Pentru că vorbeşte despre o încadrare într-un act de crimă organizată. E mai mult decât pot înţelege eu. E ca şi cum s-ar face trafic de arme, de stupefiante, de prostituţie şi de alte rele ale acestui pământ. Nu merită ieşenii şi nu merită primarul Iaşului să se întâmple acest lucru. Eu sunt cel care a cerut, sub semnătura mea, să se facă tot ce este posibil şi să se culeagă date care să fie depuse apoi la Parchet. Şi am un mare noroc: acea persoană a preluat datele originale sub semnătură. Eu personal am cerut acelui funcţionar public să depună actele respective la Parchet, iar acesta mi-a spus că da, a făcut acest lucru şi Parchetul s-a autosesizat. Nu am discutat niciodată despre DIICOT, ci despre Parchet. Eu personal am depus, cu mâinile mele, acelaşi material din luna februarie la alte instituţii ale statului, pentru că m-am simţit ameninţat şi siguranţa oraşului pusă în pericol sub această presiune”, a mai afirmat primarul.
În Încheiere, şeful municipalităţii şi-a exprimat speranţa ca justiţia să facă lumină în acest caz, iar cei vinovaţi să fie traşi la răspundere. „Sper ca justiţia să nu se facă în cabinetele de partid. Sper să nu ne întoarcem în timp. Sper ca celelalte instituţii ale statului să asculte şi să încerce şi chiar să facă să se vadă adevărul. Nu pot suporta acest lucru. Iaşul are o agendă externă. Iaşul are un proiect pentru Basarabia. Iaşul are un primar care şi-a respectat jurământul zi de zi. Mă simt în pericol, într-un mare pericol. Nu cer sprijin politic, nici măcar de la PNL, cu toate că am avertizat încă de la începutul acestui an că presiunea la Iaşi creşte. Nu ţin, sub nicio formă, să fac justiţie televizată. Dar pare puţin anapoda: pe 24 ianuarie, ca niciodată, sunt stropit, în Piaţa Unirii, fără să mi se ia apărarea, pe 27 sunt trimis în judecată pe un dosar clasat de DNA, pentru care nu am depus ulterior la Judecătorie, niciodată, nicio mărturie, pentru că nu s-a admis, iar până la sfârşitul lunii aprilie sunt încadrat în formă de crimă organizată, chiar şi pentru omisiunea unei sesizări. De aceea, spun public: mă simt în pericol! Şi rog să se facă justiţie. Dacă am greşit, vreau să plătesc public. Şi vreau să mi se spună unde am greşit şi atunci voi ieşi public cu demisia în mână”, a declarat şeful municipalităţii ieşene.
Acesta a anunţat că va publica toate documentele semnate începând cu anul 2015 şi până în prezent, care demonstrează faptul că funcţionari din Primărie şi-au asumat în scris responsabiltiatea în ceea ce priveşte legalitatea şi oportunitatea documentelor semnate. „Nu am semnat niciun document fără susţinerea tehnică a fiecărui funcţionar din Primărie şi nu am cerut nici unui funcţionar din Primărie, niciodată, să semneze vreun document, fără să fie convins că acesta este corect”, a subliniat primarul. În ceea ce priveşte contractul de asociere în participaţiune încheiat de Primărie în anul 2005, care face obiectul cauzei, primarul a declarat că acesta a fost „fraudat”. „Acest contract a fost fraudat de către cei care au devenit partenerii Primăriei acum 16 ani. Acest lucru mi-a fost semnalat, am cules date, s-au depus în original la persoana care le-a semnalat, pentru a fi aduse la cunoştinţa instituţiilor statului. Dacă a făcut-o, mă bucur. Dacă nu a făcut-o, să răspundă”, a mai spus primarul, care a adăugat că toţi cei implicaţi în acest dosar trebuie să răspundă, în cazul în care a fost legea a fost încălcată. (E.M.)