Curtea de Apel Chişinău are un nou preşedinte interimar
Curtea de Apel Chișinău are un nou președinte interimar. Printr-o dispoziție a președintelui interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Dorel Musteață, interimatul funcției respective va fi asigurat de magistrata Ana Panov. Confirmarea numirii ar urma să fie examinată la următoarea ședință a Consiliului.
Solicitat telefonic, Dorel Musteață, șeful interimar al CSM, a confirmat informația pentru Deschide.MD și a declarat că Ana Panov va deține interimatul până când va fi ales un președinte al Curții de Apel.
De menționat că astăzi CSM a examinat subiectul privind numirea a unui președinte interimar la CA Chișinău. În funcția respectivă urma să fie confirmată judecătoarea Nelea Budăi, însă aceasta nu a acumulat un număr suficient de voturi.
Ana Panov activează în sistemul judecătoresc din anul 1990. Din anul 2010, prin decretul președintelui R.Moldova, a fost numită, prin transfer, în funcția de judecător la Curtea de Apel Chișinău.
Amintim că funcția de președinte al CA Chișinău a rămas vacantă după ce, în luna mai, președintele Maia Sandu a anulat decretul prin care Vladislav Clima a fost numit în funcția respectivă. Potrivit șefului statului, Consiliul Superior al Magistraturii ar fi încălcat procedurile legale și ar fi admis un conflict de interese inadmisibil, atunci când a propus numirea lui Clima în această funcție.
În decretul semnat de Maia Sandu este menționat că Vladislav Clima avea calitate de judecător în cauza administrativă privind contestarea hotărârii CSM prin care a fost eliberat acordul de tragere la răspundere penală al fostului judecător Mihail Ciugureanu, tatăl membrului CSM Carolina Ciugureanu. Iar o altă membră a CSM, Elena Belei, avea calitate de conducător științific al doctorandului Vladislav Clima.
Precizăm că Dorel Musteață asigură interimatul funcției de președinte al CSM ca urmare a hotărârii Curții Constituționale prin au fost declarate drept neconstituționale unele prevederi din Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii. Înalta Curte a decis că Legea nr.193/2019 pentru modificarea unor acte legislative (referitoare la modificarea Legii nr.947/1996 cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii) este neconstituțională. În mod special, este vorba despre modificarea legislației referitoare la majorarea numărului membrilor CSM de la 12 la 15.
În acest sens, a fost declarată neconstituțională și hotărârea Parlamentului nr.53/2020 privind numirea unor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Mai exact, este vorba despre Belei Elena, Ciugureanu-Mihailuță Carolina, Coptileț Valentina și Crețu Ion. (sursa: www.deschide.md)