Compania internațională Klarwin anunță un nou record de performanță pentru stația de tratare levigat de la Țânțăreni, Republica Moldova.
Conform tehnologiilor IoT și de monitorizare digitală, prin care inginerii și clienții Klarwin pot supraveghea echipamentele instalate, la Țânțăreni au fost tratați, în medie, cu randamentul mediu de 72%, 165 m3 levigat/zi, în perioada decembrie 2020 – iunie 2021.
„Avem o capacitate de epurare de 165 m3/zi, confirmând astfel toate obligațiile pe care ni le-am asumat față de comunitatea locală și față de autorități, atât în termeni de randament, cât și în termeni de automatizare și continuitate a funcționării sistemului. Cu un randament mediu de 72%, echipamentele Klarwin de la Tânțăreni rămân de referință atât în raport cu celelalte depozite de depozite de deșeuri din Republica Moldova, cât și în raport cu unele din România care încă nu au înregistrat această performanță”, a declarat Lucian Pavel, Managerul Departamentului pentru Protecția Mediului din cadrul Klarwin.
Stația de tratare levigat de la Tânțăreni a fost operaționalizată în noiembrie 2020, reprezentând o dovadă a angajamentului Primăriei Chișinău și a autorităților centrale din Republica Moldova în ceea ce privește asigurarea unui management integrat al deșeurilor.
„De mai bine de trei ani, autoritățile de la Chișinău, alături de Regia Autosalubritatea, s-au angajat în eforturi consistente de investiții în managementul deșeurilor, înregistrând performanțe comparabile cu cele obținute la nivelul Uniunii Europene. Klarwin a instalat echipamente specifice de tratare a levigatului și la rampa de transfer a deșeurilor din Bubuieci, acum aproximativ doi ani. Încurajăm operatorii de depozite de deșeuri, cât și municipalitățile să analizeze cu atenție furnizorii de servicii și referințele acestora, astfel încât să evite achiziționarea de tehnologii neperformante, lucru care duce la risipă de bani publici și la afectarea interesului comunităților locale”, a atras atenția Lucian Pavel.
Tehnologia Klarwin a fost aleasă de Regia Autosalubritatea pentru ambele depozite de deșeuri din Chișinău, specialiștii din echipa regiei fiind în măsură să confirme respectarea angajamentelor contractuale asumate de către furnizorul de tehnologie.
„Avem și în România multe depozite de deșeuri care se pot lăuda cu aceleași performanțe. În general, centrele de management integrat al deșeurilor care au avut parte de consultanță tehnică de calitate au fost echipate cu tehnologii moderne de tratare a levigatului. Există însă și excepții, iar specialiștii noștri sunt adesea contactați, în situații de criză, pentru identificarea de soluții tehnice care să maximizeze potențialul tehnologic al instalațiilor din domeniu. Evaluăm, îmbunătățim și ajutăm operatorii depozitelor de deșeuri să ajungă centre de referință”, a concluzionat Managerul Departamentului pentru Protecția Mediului din cadrul Klarwin.
Lucian Pavel atrage atenția asupra faptului că, uneori, autoritățile publice locale și operatorii depozitelor de deșeuri sunt atrași de oferte care nu au în spate dovada performanțelor. Astfel, investițiile se dovedesc nesustenabile și necesită îmbunătățiri continue, lucru care duce nu doar la o performanță inferioară celei necesare, ci și la creșterea costurilor pentru tratarea de levigat.
Klarwin este lider european în domeniul aplicațiilor industriale destinate filtrării, separării și purificării. În calitate de partener oficial și exclusiv al Pall Corporation, o companie Fortune și parte a Danaher Corporation, Klarwin furnizează servicii și produse inovative marilor corporații din domeniul farmaceutic, al apelor potabile și industriale, energetic și al producției de mașini.