Există o legătură între poluarea aerului și demenţă, susțin cercetătorii americani, care au utilizat date de la două studii de lungă durată referitoare la poluarea aerului și la factorii de risc pentru demență.
Oamenii de știință de la Universitatea din Washington și-au îndreptat atenția asupra regiunii Puget Sound. O creștere mică a nivelurilor de poluare cu particule fine (PM2,5 sau particule de 2,5 micrometri sau mai mici) medie pe parcursul unui deceniu în zona Seattle a fost asociată cu un risc mai mare de demență pentru oamenii care locuiesc acolo.
,,Am constatat că o creștere de 1 microgram pe metru cub de expunere corespundea unui risc cu 16% mai mare de demență de toate cauzele. A existat o asociere similară pentru demența de tip Alzheimer”, a declarat Rachel Shaffer, autorul principal al cercetării.
„Studiul ACT se angajează să promoveze cercetarea în domeniul demenței prin partajarea datelor și resurselor sale și suntem recunoscători voluntarilor ACT care și-au dedicat ani de viață în sprijinirea eforturilor noastre, inclusiv participarea lor entuziastă la această cercetare importantă privind poluarea aerului”, a spus dr. Eric Larson, investigatorul principal, fondator al ACT.
Cercetarea a analizat mai mult de 4.000 de rezidenți din zona Seattle înscriși în studiul Adult Changes in Thought (ACT) condus de Kaiser Permanente Washington Health Research Institute în colaborare cu Universitatea Washington. Dintre acei rezidenți, cercetătorii au identificat mai mult de 1.000 de persoane care au fost diagnosticate cu demență la un moment dat de când a început studiul ACT în 1994.
Dacă o persoană a fost diagnosticată cu demență la vârsta de 72 de ani, cercetătorii au comparat expunerea la poluare a altor participanți în deceniul anterior până când fiecare a ajuns la 72. În aceste analize, cercetătorii a trebuit să țină cont și de diferiții ani în pe care acești indivizi au fost înscriși în studiu, deoarece poluarea aerului a scăzut dramatic în deceniile de la începerea studiului ACT.
În analiza lor finală, cercetătorii au descoperit că doar o diferență de 1 microgram pe metru cub între locuințe a fost asociată cu o incidență mai mare de 16% a demenței.
„Știm că demența se dezvoltă pe o perioadă lungă de timp. Este nevoie de ani pentru ca aceste patologii să se dezvolte în creier, așa că a trebuit să ne uităm la expunerile care au acoperit acea perioadă extinsă”, a spus Shaffer.
,,Datorită eforturilor îndelungate depuse de mulți profesori din SUA și de alții pentru a construi baze de date detaliate despre poluarea aerului în regiunea noastră, am avut capacitatea de a estima expunerile timp de 40 de ani în această regiune. Acest lucru este fără precedent în acest domeniu de cercetare și este unic”, a afirmat Shaffer.
În timp ce există mulți factori, cum ar fi dieta, exercițiile fizice și genetică asociate cu riscul crescut de a dezvolta demență, poluarea aerului este acum recunoscută ca fiind unul dintre factorii de risc potențial modificabili. Noile rezultate se adaugă la dovezile care sugerează că poluarea aerului are efecte neurodegenerative și că reducerea expunerii oamenilor la poluarea aerului ar putea contribui la reducerea poverii demenței, în condițiile în care tot mai mulți oameni sunt expuși.
,,Chiar și o mică modificare a riscului relativ ajunge să fie importantă, Există unele lucruri pe care le pot face indivizii, cum ar fi îmbrăcămintea cu mască, care devine din ce în ce mai normală acum din cauza COVID. Dar nu este corect să punem povara doar pe indivizi. Aceste date pot sprijini acțiuni de politici suplimentare la nivel local și la nivel național pentru controlul surselor de poluare a aerului”, e de părere Shaffer, potrivit Medicalxpress.com.
Un alt studiu al Școlii Harvard a analizat datele privind internările în spitale în perioada 2000 -2016 a peste 63 de milioane de americani. Cercetătorii au legat aceste valori cu concentrațiile estimate de PM2.5 prin codul poștal în care locuia fiecare pacient. Oamenii de știință au descoperit că, pentru fiecare creștere de 5 micrograme pe metru cub a concentrațiilor anuale de PM2,5, a existat un risc cu 13% mai mare pentru internări în spital pentru boala Parkinson, boala Alzheimer și alte demențe.
(sursa:www.360medical.ro)