Atacul de cord silențios: simptomele pe care să nu le ignori
Atacul de cord silențios este la fel de riscant ca și cel cu simptome puternice, spun medicii. Riscul de deces după un astfel de atac de cord este la fel de mare.
Pare aproape incredibil, dar conform cercetărilor americane, aproape jumătate din toate atacurile de cord se întâmplă pe neobservate. Când cineva nu observă că are un atac de cord, se numește un atac de cord silențios. După un atac de cord silențios, este de trei ori mai probabil să mori de insuficiență cardiacă sau alte probleme de sănătate. Deci, deși este greu de observat, este cu siguranță periculos! Iată semnalele care vă vor ajuta să recunoașteți un atac de cord tăcut.
Poate că vă simțiți puțin mai obosiți decât de obicei sau aveți palpitații sau transpirații excesive – dar acestea pot fi, de asemenea, simptome ale cu totul altceva, desigur. De exemplu, acestea sunt, de asemenea, simptome foarte frecvente ale menopauzei. Din această cauză, multe femei și medici nu se vor gândi imediat la bolile de inimă în aceste cazuri.
Risc mai mare de deces
După un atac de cord tăcut, care se întâmplă mai des la femei decât la bărbați, aveți un risc mult mai mare de a muri din cauza insuficienței cardiace sau a complicațiilor suplimentare. Acest lucru a fost arătat într-un studiu american, care a fost publicat în revista Circulation, legată de American Heart Association.
Cum știi dacă ai avut un atac de cord silențios
Nu știi că ai avut un atac de cord silențios. Numai un EKG poate arăta dacă ai avut vreodată un atac de cord. De aceea, ginecologii sfătuiesc femeile cu vârsta peste 50 de ani să-și se verifice colesterolul, tensiunea arterială și glicemia la fiecare câțiva ani. După menopauză, corpul dumneavoastră produce din ce în ce mai puțin hormonul estrogen. Mai puțin estrogen este egal cu un risc mai mare de boli cardiovasculare, cum ar fi un atac de cord.
Simptome
Cel mai frecvent simptom al unui atac de cord este o senzație de presiune sau de strângere în piept care:
poate ajunge la brațele superioare, gâtul, spatele, maxilarul și stomacul
durează mai mult de cinci minute, chiar și în repaus
poate veni mână în mână cu transpirații, vărsături sau greață
Următoarele simptome sunt, de asemenea, frecvente:
Durere în burtă (superioară), maxilar, spate sau gât
Durere între omoplați
Respirație scurtă
Oboseală extremă
Amețeli sau vertij
Senzație neliniștită, anxietate, respirație rapidă
Greață sau vărsături
Întrucât femeile au adesea simptome vagi, este important să vă anunțați medicul imediat ce bănuiți că ceva nu este în regulă. În afară de aceasta, puteți încerca să preveniți problemele cardiace făcând exerciții regulate și mâncând sănătos.
(sursa:www.dcmedical.ro)