Potrivit Artmark, impresionanta colecţie este compusă din antichităţi romane ori sumeriene, covoare persane şi turceşti, podoabe balcanice din secolul XVIII şi stampe japoneze, dar şi piese de mobilier neo-brâncoveneşti, ii şi costume populare româneşti.
Între loturile scoase la vânzare se numără un ulcior roman cu toartă, ce datează din a doua jumătate a secolului al II-lea. Piesa confecţionată din ceramică roşie are preţul de pornire de 300 de euro şi provine din colecţia importantului om politic de la sfârşitul secolului XIX şi fondator al Catedrei de mecanică la Universitatea din Iaşi, Miltiade Tzony. Din aceeaşi colecţie face parte şi un blid roman, care are un preţ de pornire de 200 de euro şi este datat sfârşitul secolului I – începutul secolului al II-lea.
O altă piesă rară este fragmentul de statuetă ce îl reprezintă pe Buddha surâzând (Xiao Fo). Lotul cu preţul de pornire de 400 de euro datează din secolele XV – XVI şi provine din colecţia familiei de doctori Roth-Nicolau. În licitaţie se regăsesc şi două talere ceremoniale din cositor, purtând mărcile oraşului Sibiu, care au în licitaţie un preţ de pornire de 175 de euro.
Licitaţia de specialitate cuprinde un capitol important dedicat valorilor tradiţionale româneşti, între care se remarcă iile şi costumele populare. Costumele datate în prima jumătate a secolului XX ori mijlocul acestuia au un preţ de pornire de 200 – 250 de euro şi sunt reprezentative pentru zonele Bran, Gorj, Cărbunari, Banat, Argeş sau Ţinutul Pădurenilor (Hunedoara).
Piesele de colecţie din cadrul sesiunii pot fi admirate până joi, în regim gratuit, la sediul Artmark. AGERPRES