Bogdan Gheorghiu îl asigură pe succesorul său, Lucian Romaşcanu, de întreg suportul pentru îndeplinirea programului de guvernare al Ministerului Culturii

Fostul ministru al Culturii Bogdan Gheorghiu îl asigură pe succesorul său, Lucian Romaşcanu, de întreg suportul pentru îndeplinirea programului de guvernare al Ministerului Culturii.

„Mai sunt obiective de atins în cultură, obiective de care întreaga Românie are nevoie şi îi doresc, pe această cale, mult succes noului ministru Lucian Romaşcanu, asigurându-l de întreg suportul pentru îndeplinirea programului de guvernare al Ministerului Culturii”, a arătat Bogdan Gheorghiu într-o declaraţie de presă susţinută la încheierea mandatului de ministru.

El a menţionat că ultimii doi ani au adus numeroase încercări, în contextul pandemiei, dar au însemnat şi multe obiective atinse.

„De la înscrierea Peisajului cultural minier Roşia Montană în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO sau depunerea dosarului ‘Arta cămăşii cu altiţă – element de identitate culturală în România şi Republica Moldova’ pentru a fi înscris în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii, la modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 43/2000 privind protecţia patrimoniului arheologic şi la deschiderea către public a Muzeului Naţional ‘Constantin Brâncuşi’ şi înfiinţarea a două muzee – Muzeul Naţional ‘Brătianu’ şi Muzeului Ororilor Comunismului în România – am depus împreună cu oameni dedicaţi şi buni profesionişti toate eforturile să conservăm şi să promovăm patrimoniul cultural naţional”, a precizat acesta.

Bogdan Gheorghiu a adăugat că, în această perioadă, Ministerul Culturii a reuşit deblocarea unor situaţii „care trenau” de mulţi ani.

„Am reuşit în acest mandat ca, după 12 ani, să deblocăm achiziţia de artă contemporană, care a avut loc în 2020, şi să începem lucrările la data de 4 noiembrie 2021 la obiectivul de investiţii ‘Consolidare, restaurare şi amenajare Muzeul Naţional’George Enescu – Palatul Cantacuzino, Casa memorială şi Anexa’, după 3 ani de la începerea procedurilor de achiziţii publice. Un proiect la care ţin foarte mult, la care mai sunt de făcut doar câţiva paşi, este încheierea unui nou acord cu BDCE pentru 8 obiective culturale, unde mă bucur ca sucevean că am reuşit să includ Conacul Vârnav-Liteanu, din localitatea Liteni, care va deveni centru pentru restauratori”, a mai menţionat el.

Totodată, a făcut referire la implementarea indemnizaţiilor pentru cei care obţin venituri din drepturi de autor şi drepturi conexe şi la includerea codurilor CAEN în schema de ajutor de stat pentru IMM-uri, PFA-uri şi ONG-uri. AGERPRES