Cea de-a treia ediţie a Festivalului de poezie „Ion Monoran”

Cea de-a treia ediţie a Festivalului de poezie „Ion Monoran”, care se va desfăşura în perioada 15 – 17 decembrie, îşi propune să menţină vie flacăra Revoluţiei din 1989 prin lecturi publice de poezie, muzică, film, lansare de carte, evenimente, care vor avea loc în „tramvaiul istoric” al Revoluţiei, Mansarda Facultăţii de Arte şi Design Timişoara, Memorialul Revoluţiei, Muzeul Consumatorului Comunist.

Festivalul va începe miercuri, la ora 18,00, cu un recital de poezie&jazz la Mansarda Facultăţii de Arte, şi-i va avea ca invitaţi pe Attila Balazs, Andrei Novac, Ljubinka Perinac Stankov, Constantin Rupa, Lucian Scurtu, Iulian Tănase, Mihail Vakulovski şi Joe Jazz Junction.

Joi, între orele 14,30 şi 15,30, în „tramvaiul istoric” al Revoluţiei din Piaţa Libertăţii va avea loc „The Solitude of crowd”, la care vor fi invitaţi elevii de la Colegiul Naţional Pedagogic „Carmen Sylva” din Timişoara, urmat de „Monotram”, cu scriitori invitaţi, seara încheindu-se cu muzică şi poezie la Mansarda Facultăţii de Arte, în compania invitaţilor Dirk Hulstrunk, Peter Sragher, Viku Zenescu & Elena Albu.

Vineri, la ora 18,00 este programată lansarea cărţii „MonoLog 2.1.”, o antologie a festivalului, la Mansarda Facultăţii de Arte. Va urma un Maraton de poezie întreţinut de Şerban Axinte, Anastasia Coste, Diana Iepure, Andra Mateucă, Sorina Rîndaşu, Costel Stancu, Lucian Vărşăndan, a transmis directorul festivalului, Loredana Tîrzioru, într-un comunicat remis, luni, AGERPRES.

Ion Monoran este cunoscut drept „poetul care a oprit tramvaiele” în după-amiaza zilei de 16 decembrie 1989, în Piaţa Maria din Timişoara, la colţul casei parohiale în care locuia pastorul Tokes Laszlo, apoi a strigat „Jos Ceauşescu!” şi a îndemnat lumea să se ridice împotriva regimului Ceauşescu. A murit în anul 1993, la vârsta de 38 de ani. AGERPRES