Lansare a întregului poştal cu timbru marcă fixă dedicat academicianului Dan Berindei

O ceremonie de lansare a întregului poştal cu timbru marcă fixă dedicat academicianului Dan Berindei, preşedintele Secţiei de ştiinţe istorice şi arheologie, a avut loc marţi la Academia Română.

Potrivit unui comunicat transmis marţi AGERPRES, academicianul Dan Berindei a fost inclus în galeria „Oameni, fapte, valori” în semn de apreciere pentru „promovarea valorilor naţionale, a istoriei, culturii şi imaginii României în lume, cât şi pentru înalta sa ţinută morală”.

Proiectul Romfilatelia intitulat „Oameni, fapte, valori” promovează personalităţi româneşti de excepţie, mari creatori şi păstrători ai spiritului naţional. Conceptul întregului poştal constă în emiterea unui plic cu largă circulaţie, pe care sunt imprimate portretul personalităţii omagiate, un citat reprezentativ şi semnătura olografă.

La eveniment, academicianul Dan Berindei a mărturisit: ”M-a impresionat gestul dumneavoastră şi îmi face o plăcere deosebită. Îmi aminteşte de copilăria şi tinereţea mea de filatelist. Am abandonat această preocupare, vă mărturisesc din lipsă de timp, pentru că e o treabă serioasă. A venit istoria peste mine şi m-a năucit”.

În cuvântul său, istoricul a dorit să-şi reafirme ataşamentul faţă de Academia Română şi încrederea în misiunea ei de instituţie naţională.

„Vă mulţumesc dumneavoastră pentru prezenţă, mai ales celor care aţi fost în fruntea Academiei Române şi celor care sunteţi acum şi aveţi rostul dumneavoastră în viaţa Academiei, dar în primul rând în viaţa acestei naţiuni. Naţiunea română are nevoie mai mult ca oricând de Academia Română, de o Academie Română care să-şi ţină rangul, să şi-l afirme, onorabilă pe plan european şi mondial”, a spus el, potrivit comunicatului.

La eveniment, desfăşurat în Clubul Academicienilor, au fost prezenţi membrii Biroului Prezidiului Academiei Române condus de acad. Cristian Hera, preşedintele Academiei. Au mai participat academicienii Eugen Simion, Răzvan Theodorescu şi Florin Filip, Cristina Popescu, director general al Romfilatelia, membri ai Academiei şi cercetători din sistemul academic.

Născut în 1923, Dan Berindei este membru titular al Academiei Române din 1992, vicepreşedinte al instituţiei (2006-2014). A fost preşedinte al Secţiei de ştiinţe istorice şi arheologie. A fost profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti şi, vreme de 45 de ani, cercetător la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române.

Este specialist în istoria modernă a României, autor, singur sau în colaborare, a peste 90 de volume şi peste 700 de articole şi studii publicate în reviste ştiinţifice de prestigiu din ţară şi din străinătate. În lucrările lui abordează aspecte referitoare la istoria politică şi socială a secolului al XIX-lea – revoluţiile din 1821 şi 1848, Unirea Principatelor, Războiul de Independenţă -, la istoria economică, istoria culturii, a jurnalismului, a oraşului Bucureşti, istoria diplomaţiei şi relaţiile internaţionale.

Membru titular al Academiei Europene de Ştiinţe, Arte şi Litere, Dan Berindei este membru în Comisia Internaţională a Presei, membru al Societăţii de Istorie Modernă a Franţei, al Comisiei Internaţionale de Istorie a Relaţiilor Internaţionale, al Societăţii pentru Istoria secolului al XVIII-lea din Austria, al Asociaţiei Istoricilor Europeni, al Societăţii Sud-Est Europene din Germania şi al altor organisme internaţionale.

 

AGERPRES