Despre Vladimir Putin s-a vorbit, s-a tot vorbit. Cuvintele despre el nu mai trebuie traduse, ele fiind înțelese în toate limbile pământului. De fapt, nu mai sunt necesare inflexiunile vocale, atâta timp cât semnele pe care le dictează ochii sunt suficiente pentru a înțelege tot ceea ce s-a spus și, mai ales, ceea ce nu s-a rostit încă.
Vladimir Putin este deja o legendă, un om despre care se spune vrute și nevrute, lucruri adevărate sau mai puțin adevărate. De numele său sunt legate fel de fel de scenarii, toate având ca subiect soarta omenirii. Chiar dacă aritmetic vorbind nu mai poate șeful sovieticilor să decidă soarta lumii, acesta, când vorbele nu pot fi împiedicate să spună ceea ce au de spus, așa cum nici șeful americanilor nu poate fi împiedicat să vorbească pe aceasta temă.
De fapt, vorba devine filosofia activă care ne scoate din tăcerile prelungi acoperindu-ne așteptările cu acea pânză de păianjen sub care încep tăcerile să colcăie. Vladimir Putin devine încetul cu încetul acel motiv în trupul căruia pătrunde vraja care ne mistuie.
Lumea începe să-și facă griji, să reacționeze, să emită păreri dintre cele mai ascuțite și mai de luat în seamă. Mai mult, politicienii descoperă în acest nesperat conflict o sursă de fantezii politice dintre cele mai căutate. Adrian Năstase simte nevoia să-și facă din nou prezența în linia întâi a discursului politic, gândind că acesta poate fi un moment necesar pentru a-și pune în evidență talentul său de real politician: „Suntem în plin conflict hibrid și nu știm dacă vom avea și un conflict militar. Evident că ar putea să apară, în cazul unui conflict, probleme legate de refugiați, de furnizarea de gaz natural, incidente la graniță.
Nu ne este indiferent dacă va izbucni un incendiu la frontiera noastră de est. Eu cred că trebuie să fim vigilenți din punct de vedere militar și trebuie să fim activi din punct de vedere diplomatic”, a declarat Adrian Năstase mass mediei.
Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, ca o prelungire a motivației pe care un eventual conflict armat ne-ar prinde descoperiți, a precizat, duminică, poziția Guvernului față de ideea de reintroduce serviciului militar obligatoriu.
Dâncu a confirmat că Executivul nu ia în calcul această variantă.
„Aceasta nu este o opțiune pentru noi în acest moment. Se discută, am discutat-o în zona comisiei de apărare din Parlament, unde parlamentarii noștri mi-au pus această problemă, după cum au invocat-o şi alți rezerviști.
De exemplu, în întâlnirile mele cu rezerviștii, aceștia mi-au spus că ar fi necesar, din nou, să se ajungă la asta. Însă, în acest moment, nici din punct de vedere economic și nici din punct de vedere al nevoilor noastre nu este o opțiune pentru o decizie de genul acesta (…)
Acest stagiu militar obligatoriu ar trebui să însemne un buget mult mai mare al Armatei. Sigur că, dacă ar fi să fie, ar fi gândit într-un alt fel.
Nu ar mai fi un an și patru luni (stagiu complet, n.r.) sau 9 luni pentru ‘TR-iști’ (termen redus, n.r.), cum era înainte.
Ar fi alt tip de pregătire, modernă”, a spus ministrul apărării
Deja, Armata s-a schimbat foarte mult față de acea perioadă. Deci, în acest moment, nu avem în niciun fel o opțiune pentru serviciul militar obligatoriu „, a conchis Vasile Dîncu.
Ministrul a arătat că MApN are în pregătire un proiect alternativă la serviciul militar obligatoriu.
„Nu am lansat-o încă, dar este un proiect de-al nostru, care mi se pare foarte interesant şi foarte frumos, stagiul militar voluntar.
Adică, avem o formulă pe care o vom lansa pentru tinerii care vor să facă un stagiu de pregătire militară. Să știți că sunt mulți.
După ce am vorbit despre asta, am primit pe Facebook am primit sute de mesaje”, a spus Dîncu.
El a menționat că nu s-a stabilit încă durata unui astfel de stagiu.
„S-ar putea să fie şi stagii mai scurte şi mai multe, într-un an sau doi, sau maxim trei luni de zile, vom vedea. Este retribuit (recrutul, n.r.) în acest timp. Încercăm să optimizăm, în acest moment, aceste compensații financiare pe care le au voluntarii, pentru că am lansat serviciul de voluntariat şi nu am avut o foarte importantă cerere, tocmai pentru că nu era ofertant din punct de vedere financiar”, a explicat Dîncu.
El a menționat că sumele primite de voluntari s-au mărit.
„În perioada de pregătire de șapte săptămâni, de exemplu, aveau o mie şi ceva pe lună. După acea, câteva sute de lei în perioada în care este în rezervă, dar lucrează în civil.
Acum am multiplicat sumele, are în jur de 2.700 pentru perioada de pregătire şi o soldă care, în funcţie de grade şi altele, este în jur de 1.500 pentru perioada când nu este convocat. Deci, a început să devină interesant şi văd că avem înscrieri destul de bune, în acest moment, pentru concursuri”, a mai spus Vasile Dîncu.
Va trebui să alegem între noul Moș Teacă și Vladimir Putin ambii deținători ai unui trecut greu de ignorant.
ADI CRISTI