„La acest moment, pe teritoriul naţional se află peste 80.000 de cetăţeni veniţi din Ucraina, dintre care 30.000 sunt minori. Având în vedere evoluţia evenimentelor din Ucraina, ţara vecină, Guvernul este pregătit să ofere toate soluţiile familiilor refugiate, oamenii au nevoie de asigurarea drepturilor la educaţie, sănătate, muncă, protecţia copilului, protecţia persoanelor cu dizabilităţi, de aceea este nevoie de noi măsuri de organizare pentru autorităţi, totodată, de facilitare şi încurajare a implicării societăţii civile, a mediului privat, a persoanelor fizice care vor face în continuare donaţii în beneficiul refugiaţilor ucraineni, pe de altă parte, organizaţiile internaţionale având nevoie de un mecanism mai simplu de colaborare şi de implicare alături de autorităţi”, a spus Cărbunaru, după şedinţa de guvern.
El a arătat că una dintre măsuri vizează dreptul la educaţie pentru copiii ucraineni.
„Toţi copiii ucraineni aflaţi pe teritoriul României, inclusiv cei care nu solicită protecţie, potrivit legii azilului, vor beneficia de dreptul la educaţie în unităţile de învăţământ din România în aceleaşi condiţii cu ante-preşcolarii, preşcolarii şi elevii români. Aceşti copii ucraineni vor avea şi dreptul la cazare gratuită în internatele şcolare, drept de alocaţie de hrană, drept de a primi rechizite, îmbrăcăminte, încălţăminte şi manuale. De asemenea, aceşti copii vor beneficia de examinarea stării de sănătate în unităţile de învăţământ din România, iar în situaţia în care nu sunt vaccinaţi vor putea beneficia de schema de vaccinare prin programul naţional administrat de Ministerul Sănătăţii. Statul român le va asigura dreptul de a beneficia de gratuitate pentru toate categoriile de transport prevăzute de lege, dar şi de alocarea unor alimente de bază tuturor copiilor din învăţământul primar şi gimnazial”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Executivului.
În privinţa studenţilor, Cărbunaru a precizat că Ministerul Educaţiei va putea aproba un număr suplimentar de locuri, în limita a 20% din capacitatea de şcolarizare.
„Pentru toţi refugiaţii care vor fi cazaţi în spaţiile unităţilor şi instituţiilor de învăţământ preuniversitar fie de stat, fie de privat va fi acordată o subvenţie pentru cazare pentru fiecare refugiat de 50 de lei pe zi şi subvenţie de masă în cuantum de 20 lei pentru fiecare refugiat pe zi, timp de 90 de zile”, a adăugat el.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a mai precizat că, în privinţa copiiilor care vin neînsoţiţi, pentru a se asigura o intervenţie integrată a instituţiilor care trebuie să fie implicate pentru protecţia drepturilor acestor copii în fiecare judeţ, la nevoie în fiecare sector al municipiului Bucureşti, va fi constituit un grup operativ.
„Acest grup va identifica rapid măsura cea mai adecvată pentru a proteja aceşti copii. Până la acest moment, din datele pe care le avem centralizate la nivelul Guvernului, sunt 186 de copii cetăţeni ucraineni îngrijiţi în centre specializate din 9 judeţe ale ţării”, a menţionat el.
De asemenea, măsurile decise de Executiv vizează protecţia persoanelor cu dizabilităţi care vin din Ucraina.
„Aceste persoane vor avea posibilitatea să beneficieze la cerere de servicii sociale de protecţie prevăzute de lege, locuinţe protejate, centre de reabilitare, centre de îngrijire şi asistenţă”, a afirmat Cărbunaru, arătând şi că persoanele vârstnice cu mobilitate redusă sau aflate în situaţie de dependenţă, la rândul lor, vor putea beneficia de servicii sociale la cerere, în conformitate cu legislaţia privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice.
Referitor la asistenţa medicală, cetăţenii străini, dar şi apatrizii care provin din zona conflictului armat din Ucraina, chiar şi fără să fi solicitat o formă de protecţie în România, potrivit legii azilului, vor primi gratuit asistenţă medicală şi tratament corespunzător pentru situaţii de urgenţă.
„Serviciile medicale vor fi oferite atât în taberele temporare de cazare şi asistenţă umanitară, precum şi în locaţiile de cazare stabilite de comitetele pentru situaţii de urgenţă”, a mai spus Dan Cărbunaru.
Refugiaţii ucraineni vor fi incluşi în programele naţionale de sănătate publică pentru a beneficia de medicamente şi asistenţă medicală adecvată.
Măsurile aprobate de Guvern vizează şi facilitarea accesului cetăţenilor ucraineni pe piaţa muncii.
„Cetăţenii din Ucraina vor avea posibilitatea să se încadreze în muncă fără a avea nevoie de viză de şedere în scop de muncă”, a explicat purtătorul de cuvânt al Executivului.
Măsurile aprobate de Executiv prin ordonanţă de urgenţă cuprind şi încurajarea donaţiilor umanitare. AGERPRES