ANM: Valori termice în creştere la nivelul întregii ţări, în perioada 13 – 26 iunie; probabilitatea pentru averse se menţine ridicată

Valorile termice vor fi în creştere în următoarele două săptămâni (19 – 26 iunie) la nivelul întregii ţări, până la maxime de 33 de grade Celsius, iar probabilitatea pentru averse se va menţine ridicată în anumite perioade, conform prognozei de specialitate, publicată luni de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

În Banat, în prima săptămână din interval, temperatura aerului va avea o tendinţă de creştere începând din data de 15 iunie. Media regională a maximelor va urca de la 25 de grade, spre 32 de grade, iar cea a minimelor de la 11 la 17 grade Celsius. În a doua jumătatea a intervalului, variaţiile termice vor fi nesemnificative, cu medii ale valorilor diurne de 32 – 33 de grade şi ale celor nocturne de 16 – 17 grade. Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în prima zi a intervalului şi după data de 17 iunie.

În Crişana, până în jurul datei de 19 iunie, cu uşoare variaţii, valorile termice vor avea o tendinţă de creştere. Astfel, media regională a maximelor va urca de la 24 – 25 de grade, spre 32 de grade, iar cea a minimelor de la 10 la 16 grade. În restul intervalului, variaţiile de temperatură vor fi nesemnificative, mediile valorilor diurne se vor menţine la 31 – 32 de grade Celsius, iar ale celor nocturne în jurul a 16 grade. Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în prima zi a intervalului, în jurul datei de 17 iunie şi după 20 iunie.

În Transilvania, până în data de 20 iunie, cu uşoare variaţii, valorile termice vor avea o tendinţă de creştere. Media regională a maximelor va urca de la 23 – 24 de grade, spre 31 de grade, iar cea a minimelor de la 9 la 13 grade. Ulterior, până la sfârşitul intervalului de anticipaţie, variaţiile de temperatură vor fi nesemnificative, mediile valorilor diurne se vor menţine în jurul a 30 de grade, iar ale celor nocturne vor fi de 13…14 grade.
Probabilitatea pentru averse se va menţine pe aproape tot parcursul intervalului, dar va fi mai ridicată în prima zi a intervalului, în jurul datei de 17 iunie şi după 20 iunie.

În Maramureş, până la începutul celei de-a doua săptămâni, valorile termice vor avea o tendinţă de creştere. Astfel, media regională a maximelor va urca de la 23 – 24 de grade, spre 30 – 31 de grade, iar cea a minimelor de la 9 la 15 grade. În restul intervalului, variaţiile de temperatură vor fi nesemnificative, mediile valorilor diurne se vor menţine în jurul a 31 de grade, iar ale celor nocturne vor fi de 14 – 15 grade.
Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în prima zi a intervalului, în jurul datei de 17 iunie şi după 20 iunie.

În Moldova, până în data de 20 iunie, valorile termice vor avea o tendinţă de creştere. Media regională a maximelor va urca de la 24 de grade, spre 32 – 33 de grade, iar cea a minimelor de la 12 la 17 grade. Ulterior, variaţiile de temperatură vor fi nesemnificative, mediile valorilor diurne se vor menţine în jurul a 32 de grade, iar ale celor nocturne vor fi de 16 – 17 grade. Probabilitatea pentru averse va fi mai mare în prima zi a intervalului, în jurul datei de 17 iunie şi după 21 iunie.

În Dobrogea, mai ales în prima săptămână din interval, valorile termice vor avea o tendinţă de creştere. Media regională a maximelor va urca de la 25 de grade, spre 28 – 29 de grade şi se va menţine la aceste valori până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni. Media minimelor va creşte de la 15 – 16 grade, până la 19 – 20 de grade Celsius. Probabilitatea pentru averse va fi mai mare în data de 14 iunie, în jurul datei de 17 iunie şi după 21 iunie.

În Muntenia, temperatura aerului va avea o tendinţă de creştere după data de 15 iunie. Media regională a maximelor va creşte treptat de la valori de 25 – 26 de grade, spre valori de 32 – 33 de grade. Minimele termice vor avea o evoluţie similară, iar creşterea se va realiza de la medii de 13 – 14 grade Celsius, spre medii în jurul a 17 grade. Probabilitatea de apariţie a averselor se va menţine pe aproape tot parcursul intervalului, dar va fi mai mare în primele zile, în jurul datei de 17 iunie şi după 21 iunie.

În Oltenia, mai ales în prima săptămână a intervalului, valorile termice vor avea o tendinţă de creştere. Media regională a maximelor va urca de la 25 – 26 de grade, spre 32 – 33 de grade şi se va menţine la aceste valori până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni. Media minimelor va urca de la 13 grade, până la 16 – 17 grade Celsius. Probabilitatea de apariţie a averselor se va menţine pe aproape tot parcursul intervalului, dar va fi mai mare în primele zile, în jurul datei de 17 iunie şi după 22 iunie.

La munte, până la mijlocul intervalului, valorile termice vor avea o tendinţă de uşoară creştere. Astfel, media regională a maximelor va urca de la 14 de grade, spre 22 de grade, iar cea a minimelor de la 5 la 12 grade. În restul intervalului, vor fi doar variaţii termice uşoare, mediile valorilor diurne se vor menţine în jurul a 21 de grade, iar ale celor nocturne vor fi de 11 – 12 grade. Probabilitatea de apariţie a averselor se va menţine pe aproape tot parcursul intervalului, dar va fi mai mare în primele zile, în jurul datei de 17 iunie şi după 20 iunie.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.AGERPRES