PĂPUȘARI ȘI MARIONETE

În logica ”predării lui Vasile Blaga la DNA”, de fapt a consecințelor acestui gest, pe care fostul copreședinte PNL și l-a asumat prin demisie, poate fi circumscris și următorul pas, pe care fostul lider PDL și l-a asumat, în momentul în care și-a convins colegii, foști democrat-liberali, să o lase pe Alina Gorghiu să-și asume singură, ca lider al PNL, iminentul insucces la alegerile din decembrie 2016.

Vasile Blaga este dulăul bătrân într-ale politicii, fost vameș care știe că orice trecere de frontieră implică multe riscuri sau poate fi negociată în termenii pragmatismului. El știe că ”albirea PDL” cu clorul PNL l-a ajutat doar ca să rămână în politica la vârf, după dezastrul produs de Traian Băsescu, în cei zece ani de mandat prezidențial, fără însă să i se asigure și un nou mandat la guvernare, chiar dacă se tot joacă cu cartea: ”guvernul lui Iohannis”. Dulăul a mirosit că totul e propagandă, gargară, vorbărie. Nimic nu îl poate convinge și liniștii că, după 11 decembrie 2016, PNL va fi ”fruntea țării”. Mult mai liniștitor pentru el și pentru colegii săi portocalii, deja umiliți de oamenii Alinei Gorghiu, este înțeleptul pas lateral, în așteptare prin detașare, a unor vremuri mai bune.

Lasă-i să scoată singuri cărbunii încinși din aceste alegeri, în care PNL a devenit răul cel mare, după ce galbenul liberal a fost alterat de portocaliul băsist. Astăzi, Vasile Blaga face (sau este nevoit să facă) acest pas în lateral, lăsând-o pe Alina Gorghiu să primească alegerile generale, din 11 decembrie 2016, singură în piept.

Mai există o variantă, vehiculată în cercurile politice, prin care Vasile Blaga a fost ”ajutat” să-și dea demisia de către binomul care a trecut cu arme și bagaje în subordinea lui Klaus Iohannis, pentru ca PNL să-i rămână cu acte în regulă ”partidul lui”, partid cedat pe perioada prezidențială Alinei Gorghiu.

Cu siguranță că vorbim vorbe, pe acest subiect, chiar dacă suntem conștienți că ”nu iese fum fără foc”, așa cum Traian Băsescu încearcă să-și renegocieze poziționarea față de Laura Codruța Kovesi, intrată în coliziune directă cu deputatul Sebastian Ghiță. Chiar dacă inițial Traian Băsescu încerca să suprapună peste chipul ”creației sale”, masca demonului, cu trimiteri directe la acțiunile acesteia  îndreptate împotriva familiei sale, ca șefă a DNA, peste noapte vrea să înțelegem că de fapt atacurile sale nu o privesc pe Laura Codruța Kovesi, ci doar pe deputatul Sebastian Ghiță cel care a atacat-o dur pe șefa DNA.

Traian Băsescu sesizează o nouă mașinațiune de genul Alina Bica – Elena Udrea, în cazul de acum al Laurei Codruța Kovesi, hăituită pe tema plagiatului tezei de doctorat, dar și a vizitei pe care aceasta a făcut-o acasă la un inculpat.

Nimeni  nu știe ce s-a întâmplat de fapt, chiar dacă au început să apară fotografii doveditoare, chiar dacă procurorul șef al DNA ne informează că nu a fost prietenă niciodată cu inculpatul Sebastian Ghiță (fără să ne precizeze dacă a fost prietena cu cetățeanul Sebastian Ghiță).

Traian Băsescu intuiește că se urmărește discreditarea Laurei Codruța Kovesi, de parcă modul de lucru al DNA nu ar fi suficient pentru acest exercițiu de deteriorare profundă a imaginii. Tot Traian Băsescu nu ezită să spună că nu trebuie confundată Laura Codruța Kovesi cu instituția DNA, uitând că tot el nu a ezitat să susțină că Laura Codruța Kovesi a fost pusă în dificultate de modul în care aceasta a condus instituția, cu cătușele la vedere, cu tele-justiția, cu arestările preventive ca o regulă a anchetei și nicidecum ca o excepție.

Cazul Vasile Blaga poate fi o ”probă de microfon”, pregătitoare pentru susținerea afirmației că presiunea politică este decisivă pentru agenda de lucru a procurorilor DNA. Dosar din 2011 este scos de la sertar și pus în lucru, în ceea ce-l privește pe Vasile Blaga, devenit, în logica lui Klaus Iohannis, de sacrificat pentru unitatea partidului, chiar dacă acest sacrificiu semănă mai mult cu o sinucidere pentru PNL, atâta timp cât Vasile Blaga este singurul politician din PNL care ar fi reușit să articuleze credibil o campanie electorală, ce se va desfășura într-un an plin de tensiuni, plin de surprize.

Dacă în spatele Laurei Codruța Kovesi știm deja cine se află, dacă în spatele Alinei Gorghiu știm cine se află, despre cel care îi mișcă sforile marionetei Vasile Blaga încă nu știm nimic sau aproape nimic. Vom reveni din conul de umbră.

ADI CRISTI