Se anunță noi scumpiri fără precedent la alimentele de bază: cât ne va costa mâncarea în această toamnă

Toate majorările promise și care vor intra în vigoare abia la anul sunt, de fapt, praf în ochi pentru români, avertizează specialiștii. Asta deoarece producătorii anunță un nou val de scumpiri în toamnă, iar alimentele de bază sunt cele vizate, deși au prețuri deja cu 50% mai mari. Efectele secetei se vor vedea la raft și vom plăti mai mult pentru carne, lactate, ouă și legume.

Și acum prețurile sunt destul de ridicate, asta știm cu toții, însă producătorii anunță noi scumpiri începând din această toamnă. Deja coșul de cumpărături este cu 100 de lei mai scump decât în luna ianuarie.

Dacă acum un kilogram de ceafă de porc costă în jur de 30 de lei, ne așteptăm ca în tamnă aceasta să coste în jur de 45 de lei, spun producătorii care susțin că vor scumpi carnea cu aproximativ 50% din cauza costurilor foarte mari de producție.

Nu doar la carne se anunță scumpiri, ci și la produsele lactate. Astfel, dacă acum un litru de lapte costă 7 lei, ne așteptăm ca în toamnă acesta sa ajungă la 9 sau chiar la 11 lei/litru.

Se scumpesc și ouăle cu 20%, iar cultivatorii de cereale anunță scumpiri la mălai și la ulei, asta pentru că a fost un an extrem de dificil pentru culturile de porumb și floarea-soarelui, din cauza secetei.

(sursa:www.realitatea.net)