„Solicit scoaterea de pe ordinea de zi şi retrimiterea la comisie a legii privind organizarea CSM. Vreau să ţinem cont şi de cererea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei de a aştepta avizul Comisiei de la Veneţia. La sesizarea USR, Adunarea Parlamentară a sesizat Comisia de la Veneţia, lucru pe care trebuia să-l facă ministrul Justiţiei”, a spus Moşteanu.
Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a susţinut că propunerea USR este „neserioasă”.
„De câte ori se cere retrimiterea la comisie a unui unei iniţiative ar fi bine să existe o motivaţie clară din partea solicitantului. Acum să pretindeţi, aici, că noi nu putem legifera decât dacă primim nu ştiu ce avize de pe la comisia nu ştiu care. Indiferent cât de importantă este acea comisie, nu este un motiv care poate fi invocat pentru a trimite la comisie un proiect. Dacă vă doriţi să retrimiteţi o iniţiativă şi aveţi chestiuni care ţin de iniţiativa în sine şi vreţi să o retrimitem, putem dezbate chestiunea asta, (…) dar aşa că nu avem nu ştiu ce aviz care nu este niciunde prevăzut în regulamentul şi modul în care funcţionează Parlamentul e o propunere neserioasă”, a afirmat Simonis.
Solicitarea USR a fost respinsă de plen cu 70 voturi „pentru” şi 96 „împotrivă”.
Comisia parlamentară pentru legile Justiţiei a dat, luni, raport favorabil proiectului de lege privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii, fiind înregistrate 16 voturi ‘pentru’ şi şase ‘împotrivă’.
Raportul urmează să intre marţi în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este primul for legislativ sesizat. AGERPRES