USR susţine că ministrul Boloş vrea adoptarea unei OUG în domeniul fondurilor UE fără consultări prealabile

Coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, Cristian Ghinea, îi reproşează ministrului Fondurilor Europene, Marcel Boloş, ca ar intenţiona să promoveze în şedinţa de guvern de marţi o ordonanţă de urgenţă care nu a fost supusă dezbaterii publice şi care „va provoca probleme uriaşe”.

Conform unui comunicat USR, ordonanţa de urgenţă „elaborată în secret” urmează să reglementeze domeniul fondurilor europene pentru perioada 2021 – 2027, totalizând zeci de miliarde de euro.

„Ordonanţa ar fi trebuit să apară pe siteul MIPE, în consultare publică, dar nu a fost publicată. Mai grav, ordonanţa va fi o surpriză şi pentru ceilalţi miniştri pentru că a fost scrisă de un grup secret. Fostul ministru USR Cristian Ghinea face un apel la liderii PNL şi PSD, Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu, să oprească această ordonanţă înainte să intre în vigoare pentru că va crea probleme uriaşe”, transmite sursa citată.

Potrivit USR, prin OUG urmează să fie stabilite toate modelele de declaraţii, contracte de finanţare, ghiduri, „ceea ce va necesita modificări şi corecturi” prin alte ordonanţe de urgenţă.

„Ordonanţa secretă de la Fonduri va provoca probleme uriaşe. În loc să simplifice şi să descentralizeze fondurile europene regionale, Boloş vine cu o ordonanţă care dictează la nivel de lege cum arată formularele, cum sunt ghidurile, ce culoare să aibă hârtia igienică şi cât să fie dantela de la perdea la fiecare agenţie de dezvoltare independentă. De fapt, lui Marcel Boloş îi este frică să semneze ordine de ministru pentru a rezolva problemele şi atunci emite OUG-uri pe bandă rulantă, pentru că aşa nu răspunde pentru nimic”, a precizat Ghinea, fost ministru MIPE.

USR adaugă că România „deja a avut probleme din cauza OUG-urilor” date de Marcel Boloş.

„Măsura 2 din pandemie a fost distrusă pentru că în loc să dea ghidul prin ordin de ministru, Boloş a dat OUG care apoi a fost modificat în Parlament şi au fost adăugate alte coduri CAEN. Doar că MIPE lansase deja apelul şi primise proiecte. Comisia Europeană a refuzat să dea banii României pentru că practic apelul era ilegal”, se arată în comunicat.

Sursa citată mai menţionează că proiectul de ordonanţă de urgenţă „preia texte din Regulamentele europene şi le bagă” în lege românească, deşi acest lucru nu este permis.

„Total inutil pentru că regulamentul este text aplicabil direct. Marcel Boloş nu face diferenţa între Regulament european (lege europeană care se aplică direct şi în România) şi directivă (lege europeană care trebuie transpusă prin legislaţie românească şi nu e traducere, ci adaptare). Dacă Parlamentul va modifica OUG-ul când ajunge la aprobare, vom avea un Regulament direct aplicabil + lege diferită de regulament. Sunt două decizii ale CJUE care interzic preluarea Regulamentelor în legislaţia naţională pentru a nu i se schimba sensul unei reglementări”, precizează USR.

Cristian Ghinea susţine că ideea unor reglementări unitare e una bună, „dar nu prin ordonanţă de urgenţă şi în nici un caz secret, între Crăciun şi Revelion”. USR subliniază că Autorităţile de Management trebuie să beneficieze de independenţă şi că problemele se pot rezolva prin ordine de ministru, nu prin ordonanţe de urgenţă. AGERPRES