Dragnea: Avem majoritate în Parlament pentru a putea trece o moțiune de cenzură și legi importante

PSD și ALDE au majoritate în Parlament pentru a putea trece o moțiune de cenzură și legi importante, a susținut, joi, președintele social-democraților, Liviu Dragnea.

„Am văzut reacțiile mai multor lideri politici, unii mai vechi, alții mai noi, alții căsătoriți de curând. Îi asigur că avem majoritate în Parlament. La această oră, noi avem majoritate în Parlament pentru a putea trece și o moțiune de cenzură, și legi importante”, a declarat Dragnea într-o conferință de presă la sediul ALDE.

Întrebat pe ce se bazează, el a arătat că „pe voturile unor parlamentari”.

„În ultimele zile am făcut toate calculele, toate discuțiile și toate analizele. Avem la această oră majoritate în Parlament și pentru o eventuală moțiune de cenzură, și pentru a stopa anumite derapaje dacă vor apărea, și pentru a promova legi importante. Discuția din aceste zile despre oportunitatea sau posibilitatea depunerii unei moțiuni de cenzură a avut un efect concret astăzi pe care ni l-am atins — și anume, veteranii de război, persoanele cu dizabilități își vor recăpăta drepturile, deci este un lucru deja declarat. Sper ca dl Cioloș ceea ce a declarat va și face. Și, doi, posiblitatea depunerii unei moțiuni de cenzură împotriva actualului Guvern nu este exclusă, asta trebuie să se înțeleagă”, a spus președintele PSD.

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu, președinte al Senatului, consideră că trebuie abordată o atitudine responsabilă, „pentru a nu fi declanșată o bombă nucleară”, și a criticat Guvernul, despre care spune că „lucrează împotriva României”.

„Sentimentul meu este că mulți au o singură dorință — să-și pună în cartea de vizită faptul că au fost miniștri și să se întoarcă la Bruxelles să își depună dosarul pentru un post care, în loc să fie plătit cu 10.000 de euro pe lună, să fie plătit cu 15.000 de euro. Ăsta cred că este obiectivul multora. Eu, totuși, cred că măcar poate așa arătându-le că nu sunt într-un sat fără câini și că suntem cu ochii pe ei o să fie mai prudenți în viitor. (…) Moțiunea de cenzură rămâne o opțiune pe care nu o eliminăm nici până în ultima zi. Dar, în același timp, știm și care sunt toate consecințele unei moțiuni de cenzură într-un sistem constituțional cum este cel al nostru. (…) Și, cu responsabilitatea pe care o avem, nu vrem să declanșăm în acest moment o bombă nucleară, care sigur că are efecte. Oamenii suportă consecințele, Guvernul poate să spună: „Nu mai putem să facem nimic, iată că am fost limitați în capacitatea și plaja de acțiune, cântărim toate lucrurile astea, dar sigur că nici nu putem să acceptăm greșelile să continue, gafele să se înmulțească”, a arătat președintele Senatului.

Potrivit acestuia, dacă Guvernul va demonstra o atitudine „antinațională” față de capitalul românesc, ALDE va repune pe tapet, alături de PSD, oportunitatea depunerii unei moțiuni de cenzură „care poate să sancționeze simbolic acest Guvern”.

„Nu ne dorim să ajungem la Putere decât prin votul cetățenilor, nu vrem să încercăm un artificiu parlamentar care este constituțional, dar să ajungem mai devreme la putere, nu acesta este lucrul pe care îl dorim. Dorim să transmitem un mesaj foarte clar — că vedem incompetența care domnește în toate domeniile. (…) Guvernul tehnocrat se dovedește de slabă factură la nivelul competenței și văd că încep să devină jucători politici și lucrul ăsta sigur că nu-l trecem cu vederea și ne rezervăm dreptul de a fi critici și de a-i sancționa. Nu se mișcă niciun program pentru sprijinirea IMM-urilor, totul este blocat. Vreau să înțeleagă actualul Guvern că nu sunt în situația de a fi stăpâni într-un sat fără câini. Cam asta se întâmplă, văd că-și imaginează că au primit legitimitate, poate le-a dat cineva de la Bruxelles legitimitatea pe care de fapt nu o au în interior și încearcă să reglementeze în mult prea multe domenii și, nu numai atât, Guvernul se distinge prin planuri de anvergură pe termen lung și o proastă gestiune a problemelor curente. Guvernul tehnocrat trebuia să aibă exact abordarea inversă”, a spus Tăriceanu.