Diana Geacăr și Flavius Ardelean-Bachmann, finaliști la Premiile Cărturino, ediția I, 2024

Când erau dragonii mici de Diana Geacăr și Miraculoasa viaţă uitată a lui Iris Cartier de Flavius Ardelean-Bachmann, apărute în colecția „Junior” a Editurii Polirom în anul 2023, sunt volume finaliste la Premiile Cărturino, ediția I, 2024, la secțiunea Cartea de literatură pentru copii a anului.

Premiile Cărturino, un proiect Cărturești, sunt primele premii din România dedicate cărților pentru copii scrise și ilustrate de români.

Din juriul ediției fac parte: Iulia Iordan (scriitoare), Maria Surducan (ilustratoare), Carla Duschka (grafician), Oana Purice (agent literar) și Mădălina Oprescu (membru în echipa de organizare Cărturești).

Câștigătorii Premiilor Cărturino vor fi anunțați în cadrul unei gale de premiere, la începutul lunii martie.

Mai multe detalii, aici.

Când erau dragonii mici de Diana Geacăr. Ilustrații de Radu RăileanuVârsta recomandată 9+

O carte despre puterea prieteniei și încrederea în sine

O poveste care are loc înaintea aventurilor din Ce văd dragonii.

Bruma visează să ajungă pictoriţă și se trezește deodată într-un tablou cu un oraș unde iarba e albastră, borcanele de dulceaţă cresc în copaci, iar mesele pregătesc singure de mâncare. Acolo îi întâlnește pentru prima dată pe dragonul Smoc-gălbui și pe fraţii Izma și Omăt, care o învaţă să zboare. Împreună cu ei și cu misteriosul lor prieten, Mugur, Bruma pornește într-o misiune de salvare a locuitorilor, ale căror Vise au fost puse pe fugă de Spaime.

Diana Geacăr (n. 1984) este scriitoare și traducătoare. A publicat trei volume de poezie, două volume de proză scurtă, un roman pentru copii (Ce văd dragonii, Polirom, 2019) și un roman pentru adolescenţi. A tradus mai multe cărţi de literatură contemporană, printre care și unele pentru copii, din engleză și franceză. A obţinut mai multe premii pentru poezie și proză scurtă, iar câteva dintre poemele ei au fost traduse în engleză, franceză, germană și slovacă. E pasionată de birdwatching. Trăiește în Târgoviște împreună cu familia: soţul, fiul, trei pisici și un câine.

Miraculoasa viaţă uitată a lui Iris Cartier de Flavius Ardelean-Bachmann. Ilustrații de Radu Răileanu. Vârsta recomandată 9+

Lângă un oraș trist și fără nume se află orfelinatul doamnei Kralle, unde trăiește orfana Iris împreună cu păpușa ei, Siri. Traiul acolo e tare nefericit pentru fetiţă fiindcă doamna Kralle nu o place și ceilalţi copii o cred o ciudată. Însă, când Iris descoperă o perlă magică în pieptul lui Siri și suflă peste ea, i se arată o lume miraculoasă: Teatrul Cartier cu păpușile sale adormite. Cu ajutorul doamnei Kah și al domnului Wuh, creaturi de praf și de rugină, Iris pornește în căutarea Suflului Vieţii prin universul subteran păzit de zeiţa Mamamana. Lumini și umbre, iubire și ură, adevăr și minciună, oameni curajoși și monștri înfricoșători – Miraculoasa viaţă uitată a lui Iris Cartier este povestea fascinantă a descoperirii de sine, iar Iris e fiecare dintre noi.

„Romanul lui Flavius Ardelean-Bachmann te transpune de la primele pagini într-un film de animaţie al lui Miyazaki: un univers întunecat, în care umbrele prind viaţă, iar memoria ascunde, nu revelează. Iris, personajul principal, fetiţa care dă viaţă păpușilor, trăiește într-o lume ostilă, din care se refugiază într-o existenţă paralelă, totuși familiară. Este o carte înrudită cu Alice în Ţara Minunilor, dar și cu Pinocchio – Flavius Ardelean-Bachmann stăpânește arta suspansului, dar și secretele unei proze «pentru copii» de mare calitate: știe că o asemenea proză trebuie să arate lumea așa cum e – plină de umbre, bântuită de întuneric și demoni.” (Bogdan-Alexandru Stănescu)

Flavius Ardelean-Bachmann este scriitor de literatură fantastică pentru adulţi și copii, membru al Horror Writers Association. A publicat nouă romane și trei volume de povestiri, pentru care a primit două premii Vladimir Colin pentru literatură fantastică. Volumul său de debut, Îmblânzitorul apelor (2012), a fost nominalizat la Festival du Premier Roman de Chambéry, Franţa, iar Flavius a fost propus de două ori consecutiv la premiul Tânărul Prozator al Anului în cadrul Galei Tinerilor Scriitori din București, pentru romanele sale din ciclul Miasma. Cărţile sale pentru copii Bezna (2018) și Mecanopolis (2019) au fost nominalizate la secţiunea Cartea Anului în cadrul Premiilor Anului în Cultură la Brașov. Romanele și povestirile sale au fost traduse în engleză, rusă, maghiară și germană, fiind bine primite de presă și recenzate în Publishers WeeklyEsquireTageszeitungBörsenblattBücher Magazin și la SWR2.