ACŢIUNI ALE POLIŢIEI IEŞENE PENTRU SIGURANŢA CETĂŢENILOR

La data de 31 martie 2024 poliţiştii ieşeni au intervenit la peste 100 de evenimente, majoritatea sesizate prin 112.

Au fost aplicate peste 350 de sancţiuni contravenţionale, iar în urma acţiunilor şi intervenţiilor au fost sesizate peste 40 de infracţiuni.

Poliţiştii au acţionat, la nivelul judeţului Iaşi, pentru prevenirea faptelor antisociale şi menţinerea ordinii şi siguranţei publice.

Au fost organizate 10 acţiuni şi s-a intervenit la 116 de evenimente, dintre 106 au fost sesizate prin 112.

În urma activităţilor au fost aplicate 387 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de peste 190.540 de lei și au fost constatate 42 de infracțiuni.

Siguranţa rutieră şi salvarea de vieţi sunt, de asemenea, priorităţi ale poliţiei ieşene.

Astfel, poliţiştii rutieri au desfăşurat activităţi pentru prevenirea accidentelor de circulaţie.

Au fost reţinute, în vederea suspendării dreptului de a conduce, 24 de permise de conducere și retrase 12 certificate de înmatriculare.

REȚINUT DE POLIȚIȘTI PENTRU FURT CALIFICAT

La data de 31 martie a.c., polițiștii din cadrul Secției nr. 3 Poliție Iași au reținut un tânăr, de 23 de ani, bănuit de comiterea infracțiunii de furt calificat.

Din cercetări a rezultat că în noaptea de 07/08 martie a.c., acesta, prin demontare, ar fi sustras un eleron care se afla lipit de caroseria portbagajului autoturismului persoanei vătămate, un tânăr de 29 de ani.

În baza probatoriului administrat în cauză, acesta a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore.

La data de 01 aprilie a.c., urmează să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași și Judecătoriei Iași cu propuneri legale.

    ACȚIUNI DE AMPLOARE ALE POLIȚIȘTILOR RUTIERI IEȘENI

În perioada 28-31 martie a.c., efectivele de poliţie rutieră din cadrul Serviciului Rutier, Biroul Drumuri Naţionale şi Europene, Biroul Rutier Iaşi, Biroul Rutier Paşcani, Compartimentul Rutier Târgu Frumos şi Compartimentul Rutier Hârlău au organizat şi executat acţiuni punctuale pe arterele de circulaţie aflate în aria de responsabilitate.

În cadrul activităţilor desfăşurate au fost efectuate 238 de testări alcoolscopice și au fost aplicate 401 sancțiuni contravenționale, în valoare de 210.606 lei. De asemenea, au fost reținute 41 de permise de conducere și 20 de certificate de înmatriculare.

*

În perioada 29-31 martie a.c., efectivele de poliţie rutieră din cadrul Serviciului Rutier, Biroul Drumuri Naţionale şi Europene au organizat şi executat acţiuni punctuale de tip „BLITZ” pe arterele de circulaţie aflate în aria de responsabilitate pentru creşterea gradului de disciplină rutieră, în special pentru combaterea nerespectării regimului legal de viteză şi conducerii autovehiculelor de către persoane aflate sub influenţa alcoolului sau a substanţelor psihotrope.

În cadrul activităţilor desfăşurate au fost efectuate 42 de testări alcoolscopice și au fost aplicate 129 de sancțiuni contravenționale, dintre care 72 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, iar 57 pentru alte abateri, în valoare de 89.585 de lei. De asemenea, au fost reținute 17 permise de conducere și 13 certificate de înmatriculare.

ACȚIUNI DESFĂȘURATE DE POLIȚIȘTI PENTRU MENȚINEREA UNUI CLIMAT DE ORDINE ȘI SIGURANȚĂ PUBLICĂ

La data de 31 martie a.c, polițiștii din cadrul Secției nr. 3 Poliție Rurală Popricani au acționat pentru depistarea, identificarea şi luarea măsurilor legale faţă de persoanele care încalcă prevederile legale pe raza de competenţă şi, în special, în târgul săptămânal organizat în satul Cîrniceni, comuna Ţigănaşi, judeţul Iaşi, precum şi în unităţile adiacente acesteia.

Au fost legitimate 87 de persoane, au fost verificate 49 de autovehicule și 47 de societăți comerciale, fiind aplicate 57 de sancțiuni contravenționale, dintre care 21 la OUG nr. 195/2002, 19 la Legea nr. 61/1991, iar 17 pentru alte abateri. Valoarea totală a sancțiunilor aplicate este de 31.710 lei.

BIROUL PENTRU PROTECȚIA ANIMALELOR IAȘI – ACȚIUNI PUNCTUALE ÎN MATERIE DE PROTECȚIE A ANIMALELOR

În ziua de 31 martie a.c., în intervalul orar 07:00 – 13:00, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Iași – Biroul pentru Protecția Animalelor împreună Secția nr. 1 Poliție Rurală Iași au desfăşurat activităţi specifice în materie de protecţie a animalelor.

Activitățile au constat în verificarea modului de respectare a prevederilor legislaţiei în vigoare în târgul săptămânal de animale din comuna Schitu Duca; informarea opiniei publice cu privire la obligaţiile pe care le au deţinătorii câinilor periculoşi sau agresivi în vederea asigurării condiţiilor de viaţă şi bunăstare ale acestora; verificarea regimului de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi deţinuţi de către persoanele fizice domiciliate pe raza comunei Schitu Duca.

În cadrul acțiunii desfășurate au fost legitimate 27 de persoane, fiind aplicate 7 sancțiuni contravenționale, dintre care 2 la Legea nr. 205/2004 privind protecţia animalelor, 4 la OUG. nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, iar una la O.U.G. nr. 55/2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi.