Acordul de achiziții cu UE, semnat la Chișinău: „Moldova va avea acces rapid și echitabil la medicamente și echipamente. Este încă un pas în parcursul european”

Chişinău, 9 iul. /MOLDPRES/. Republica Moldova va avea acces sporit la achiziții de medicamente și echipamente medicale din Uniunea Europeană, după ce a semnat Acordul de Achiziții Comune R. Moldova -UE. Documentul a fost semnat de ministra Sănătății Ala Nemerenco și comisarul European pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, Stella Kyriakides, comunică MOLDPRES.

Urmare a semnării documentului oficialii au susținut o conferință de presă.

Șefa de la sănătate a trecut în revistă acțiunile întreprinse în ultimii ani pentru modernizarea sistemului de sănătate și a anunțat prioritățile pentru viitor.

„În anul curent sunt planificate deschiderea a 100 de farmacii în localitățile rurale, a fost lansat un sistem digital de eliberare a rețetelor, o platformă de raportare a efectelor adverse de la medicamente. Au fost achiziționate zeci de aparate de oxigen și generatoare, au fost reparate secții ATI, a fost accesat un împrumut pentru construcția unui spital regional în nordul țării”, a spus ministra.

Ea a menționat că sistemul de sănătate trebuie îmbunătățit și aliniat la standardele europene.

Comisarul European pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, Stella Kyriakides, a salutat acțiunile întreprinse de autoritățile de la Chișinău și a felicitat moldovenii cu demararea negocierilor de aderare la UE.

„Avem viziuni comune ce ține de îmbunătățea standardelor sistemului de sănătate în concordanță cu cele europene. Acordul de achiziții comune UE va deveni un instrument important și util și îi va permite  Republicii Moldova să răspundă mai bine la crizele de sănătate.  Semnând acest acord Moldova va beneficia de acces rapid și echitabil la medicamente și echipamente. Semnarea acestui acord este încă un pas în parcursul european al țării”, a opinat comisarul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.