Summitul NATO începe la Washington: R. Moldova va fi reprezentată de o delegație condusă de vicepremierul Mihai Popșoi

Chişinău, 9 iul. /MOLDPRES/. Summitul NATO începe astăzi la Washington, Statele Unite ale Americii. Republica Moldova va fi reprezentată de o delegație condusă de viceprim-ministrul Mihai Popșoi, ministru al afacerilor externe, informează MOLDPRES.

Vizita vicepremierului Mihai Popșoi va fi desfășurată în perioada 9-11 iulie. În aceste zile, oficialul va participa la o serie de activități din cadrul Summit-ului NATO.

Astfel, șeful diplomației moldovene va lua parte, la invitația Secretarului de Stat al SUA, Antony Blinken, la ceremoniile dedicate celei de-a 75-a aniversări de la crearea Alianței Nord-Atlantice și va ține un discurs în cadrul forumului „Parteneriatele NATO”. De asemenea, Mihai Popșoi va avea o serie de întrevederi cu omologi și oficiali din țările membre NATO și țările partenere.

În cadrul discuțiilor, vicepremierul va reitera interesul național al Republicii Moldova pentru consolidarea parteneriatului tradițional și credibil cu Alianța Nord –Atlantică. În același timp, Mihai Popșoi va sublinia „importanța promovării reformelor democratice în domeniul rezilienței naționale, în condițiile unui mediu internațional de securitate în continuă transformare, în special afectat de crizele geopolitice din regiune și lume”.

Programul Summit-ului va include trei reuniuni la cel mai înalt nivel ale Consiliului Nord-Atlantic, inclusiv în formate cu Ucraina, Uniunea Europeană şi partenerii NATO din Indo-Pacific, precum şi un eveniment aniversar. De asemenea, vor fi adoptate mai multe documente oficiale, printre care Declaraţia Summitului şi o Declaraţie a Consiliului NATO-Ucraina.

În cadrul reuniunii, liderii vor adopta decizii importante cu privire la consolidarea sprijinului pe termen lung pentru Ucraina. Alte teme care vor fi discutate de lideri la Washington se referă la consolidarea rezilienţei, răspunsul NATO la ameninţările din Sud şi aprofundarea cooperării cu partenerii NATO.

În 2024, Republica Moldova marchează 30 de ani de la stabilirea parteneriatului cu Alianță Nord – Atlantică și 10 ani de la lansarea participării țării noastre la operațiunea de menținere a păcii KFOR din Kosovo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.