Concursul ‘George Enescu’/ Recital al pianistei Lilya Zilberstein – pe 19 septembrie, la Ateneul Român

Pianista Lilya Zilberstein, preşedinta juriului Secţiunii de Pian a celei de a XIX-a ediţii a Concursului internaţional „George Enescu”, va susţine un recital, pe 19 septembrie, la Ateneul Român.

Potrivit unui comunicat al organizatorilor concursului internaţional „George Enescu”, transmis, marţi, AGERPRES, recitalul va începe la ora 19,00, iar programul va include suita „Valses nobles et sentimentales” de Maurice Ravel, „Quelques Danses” op. 26 de Ernest Chausson, „Introduction, variations brillantes et rondeau de chasse” op. 202 de Carl Czerny şi „13 Preludii”, Opus 32 de Serghei Rachmaninov.

Lilya Zilberstein s-a bucurat pentru prima dată de succesul internaţional în 1987, când a câştigat concursul „Busoni de la Bolzano” din Italia.

În 1991, a debutat cu Orchestra Filarmonicii din Berlin, sub conducerea lui Claudio Abbado, fapt ce a stat la baza unei cooperări pe termen lung.

Ulterior, Zilberstein a susţinut concerte cu multe orchestre internaţionale.

Colaborarea cu dirijorul Claudio Abbado a fost completată de concerte susţinute sub bagheta unor personalităţi ale artei dirijorale precum Semyon Bychkov, Gustavo Dudamel, Christoph Eschenbach, Vladimir Fedoseyev, Paavo Berglund, Alun Francis, Leopold Hager, Dmitrij Kitajenko, James Levine, Vassily Sinaisky, Michael Tilson Thomas, Jean-Pascal Tortelier, Marcello Viotti, Antoni Wit.

Lilya Zilberstein a înregistrat opt CD-uri pentru casa de discuri Deutsche Grammophon, inclusiv programe recital, Concertul pentru pian de Grieg (dirijor Paavo Jarvi, Orchestra Simfonică din Goteborg) şi Concertele pentru pian nr. 2 şi nr. 3 de Rahmaninov (dirijor Claudio Abbado, Orchestra Filarmonică din Berlin). Ea a contribuit, de asemenea, la prima înregistrare completă pe CD a operei lui Frederic Chopin, care a fost lansată de Deutsche Grammophon în 1999. Recent, mai multe CD-uri au fost lansate, inclusiv o înregistrare a sonatei Brahms pentru două piane cu Martha Argerich, realizată la casa de discuri EMI, dar şi un album Clementi, Musorgski şi Rahmaninov, publicat de Hanssler Classic.

În august 1998, a primit Premiul „Accademia Musicale Chigiana” din Siena, Italia.

Pianista este invitată cu regularitate în marile săli de concert şi la cele mai importante festivaluri din Europa, SUA, Canada, Asia, America de Sud şi Orientul Mijlociu.

În urmă cu câţiva ani, a efectuat turnee mondiale ca parteneră de muzică de cameră a lui Maxim Vengerov, iar în 2019 a aniversat 20 de ani de activitate pianistică în duet alături de partenera sa de scenă, Martha Argerich.

Lilya Zilberstein este membră în juriile unor importante concursuri internaţionale de pian, dedicându-şi o parte substanţială din timp educaţiei tinerilor muzicieni. Zilberstein susţine cursuri la Academia Chigiana din Siena din 2011, dar şi la universităţi din întreaga lume, în timpul călătoriilor sale.

Din 2009 până în 2013 a fost profesor invitat la Universitatea de Muzică şi Teatru din Hamburg, iar din 2014 este profesor la Universitatea de Muzică şi Artele Spectacolului din Viena. AGERPRES