Procurorul-șef al Parchetului European anunță că a remarcat anumite schimbări pozitive în justiția din Republica Moldova

Chişinău, 2 sep. /MOLDPRES/. „Am remarcat anumite schimbări pozitive în justiția din Republica Moldova. Procesele de reformare durează ani, de aceea încurajez judecătorii, procurorii și polițiștii să-și facă munca la nivel înalt, astfel lucrurile vor evolua spre bine”. Declarațiile au fost făcute astăzi de procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, care se află într-o vizită la Chișinău, informează MOLDPRES.

Oficialul european a subliniat că instituția cooperează cu organele anticorupție din Republica Moldova și acordă tot suportul necesar, astfel încât lucrurile să evolueze spre bine.

„E greu să fac o evaluare completă. Totuși, se văd câteva elemente pozitive în ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă în justiția din Republica Moldova. Văd că există un interes foarte mare în ceea ce privește dorința de a cunoaște. Am semnat acorduri de cooperare cu Procuratura Generală și Parchetul specializat în lupta anticorupție. Am avut câteva sesiuni de pregătire pentru procurori și polițiști. Încercăm să ajutăm cu absolut tot ce putem. Mai multe o să cunosc pe parcursul zilei de astăzi, după ce o să am o întâlnire cu doamna președintă și domnul prim-ministru. O să particip și la una dintre întâlnirile platformei anticorupție, unde schimbul de informații va fi mult mai concret. Pot doar să-i încurajez pe toți judecătorii, procurorii și polițiștii din Republica Moldova să-și facă munca. Nu trebuie de reinventat nimic. Dacă ne facem cu toții munca, lucrurile vor evolua bine”, a spus Laura Codruța Kovesi.

Aceasta a vorbit și despre acțiunile în domeniul justiției moldovenești ce urmează a fi realizate în procesul de integrare europeană, mai exact armonizarea legislației în concordanță cu standardele europene.

„Încercăm să sprijinim cu cât putem. Când vorbim despre lupta cu corupție, trebuie să fim conștienți că acesta este un fenomen constant. Nu ne putem opri, nu putem greși, nu putem spune că gata am rezolvat și nu mai avem nimic de făcut. Este ceva continuu. Ca să ai rezultate trebuie să ai un sistem de justiție curat. Legislația trebuie să ofere judecătorilor, procurorilor și polițiștilor suficiente instrumente legislative ca să poate investiga eficient cazurile de corupție. Lupta cu corupția nu este doar responsabilitatea sistemului de justiție, întreaga societate trebuie să fie implicată pentru că vorbim de prevenire, proceduri și educația în procesul anticorupție. Cineva are impresia că odată ce țara face parte din UE nu mai e corupție, nu mai sunt provocări la statul de drept. Se înșală, este o luptă continuă. Nu există țară curată, întâlnim corupție în toate statele membre. Această luptă trebuie să o ducem în fiecare zi. Trebuie să muncim și să ne asumăm responsabilitățile. Orice proces de reformare durează ani”, a afirmat Laura Codruța Kovesi.

De asemenea, procurorul-șef al Parchetului European a asigurat că în Republica Moldova „utilizarea fondurilor europene de pre aderare va fi monitorizat la un nivel înalt, la fel cum se face și în alte țări care beneficiază de aceste fonduri”.

Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, efectuează astăzi o vizită în Republica Moldova, la invitația ministrei Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.

În această dimineață, oficialul a susținut o prelegere publică pentru studenții Universității de Stat din Moldova. Totodată, șefa Parchetului European va avea întrevederi cu președinta Maia Sandu și cu prim-ministrul Dorin Recean. Ulterior, este preconizată și o întrevedere cu ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, după care ambele vor participa la ședința Platformei Anticorupție.

Ultima vizită a Laurei Codruța Kovesi în Republica Moldova a avut loc în luna iulie 2022.