Deca: Vom adopta în timp scurt regulamentul de funcţionare a comisiilor de etică din universităţi

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a afirmat, miercuri, în legătură cu hărţuirea sexuală în universităţi, că va fi adoptat în scurt timp regulamentul de funcţionare a comisiilor de etică din universităţi, unde va fi detaliat cum se poate face autosesizarea acestor comisii, dacă există suspiciuni sau cazuri semnalate în mass-media.

„Noi, la Ministerul Educaţiei, am avut diferite întâlniri pe parcursul lunii august. Una dintre ele, cea din 19 august, a vizat o întâlnire între Ministerul Educaţiei, Ministerul Muncii, Ministerul Familiei, Consiliul Naţional al Rectorilor, Consiliul, Comisia de etică şi management universitar şi toate federaţiile studenţeşti, tocmai pentru a vedea care sunt actele normative necesare. Primul este proiectul de lege care, prin modificarea Ordonanţei 27 din 2000, permite primirea şi procesarea de sesizări anonime. După adoptarea acestui proiect de lege, se poate trece la adoptarea în Guvern a modificării Hotărârii de guvern 970, care vizează extinderea aplicabilităţii metodologiei privind prevenirea şi combaterea hărţuirii pe criteriu de sex, precum şi a hărţuirii morale la locul de muncă şi către relaţiile între elevi, studenţi şi cadre didactice”, a afirmat Deca, întrebată după şedinţa de guvern în privinţa modificărilor legislative legate de combaterea hărţuirii sexuale în universităţi.

Ea a adăugat va fi modificat şi regulamentul de funcţionare a comisiilor de etică din universităţi.

„Totodată, noi lucrăm la actualizarea, în funcţie de modificarea la Ordonanţa 27, la modificări pe legislaţia specifică educaţiei. Vom adopta în timp scurt regulamentul de funcţionare al comisiilor de etică din universităţi, unde, de exemplu, detaliem cum se poate face autosesizarea comisiilor de etică din universităţi, dacă există suspiciuni sau cazuri semnalate în mass-media, fiecare comisie de etică a universităţii să poată să ia măsuri în consecinţă. Însă, ca să putem modifica tot ce ţine de legislaţie secundară în acest domeniu, avem nevoie de permisiunea de a procesa sesizări anonime”, a mai spus Ligia Deca.

Întrebată în legătură cu situaţia din cazul sociologului Alfred Bulai, ministrul Educaţiei a menţionat şi că fiecare universitate va trebui să ia măsuri de prevenire, prin informarea a ceea ce înseamnă comportamente nedorite şi care sunt sancţiunile.

„Ne gândim, de asemenea, să acordăm finanţare centrală pentru formarea personalului didactic în universităţi, pentru ca ei să înţeleagă foarte bine care sunt limitele comportamentelor permise şi, de asemenea, aşa cum spuneam, vom opera modificări imediat ce Parlamentul adoptă modificare Ordonanţei 27, în aşa fel încât în tot ce ţine de legislaţia specifică educaţiei, codul de cadru de etică şi regulamentul comisiilor de etică din universităţi să poată fi procesate şi sesizările anonime şi să se poată urma tot arealul de măsuri pe care le avem cuprinse în hotărârea de Guvern pentru prevenirea acestor situaţii”, a mai spus Deca.

Ea a arătat că există o colaborarea foarte bună cu Ministerul Justiţiei, Ministerul Afacerilor Interne, „pentru o rezolvare rapidă şi în plan administrativ – ce pot face universităţile în ceea ce priveşte raporturile de muncă, dar şi ce se întâmplă în zona penalului”. AGERPRES