Educatie
Conferința internațională „EURINT – Building tomorrow’s Europe: Strategies for integration, growth, and resilience”

În perioada 16 – 18 mai 2025 Centrul de Studii Europene din cadrul Facultății de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași organizează conferința internațională „EURINT – Building tomorrow’s Europe: Strategies for integration, growth, and resilience”.
Ediția a 14-a a conferinței EURINT își propune să promoveze un dialog multidisciplinar despre cum se va contura Europa economic și social prin prisma noilor provocări. Prin organizarea acestei conferințe se urmărește crearea unui cadru favorabil pentru dialog și analiză pe teme europene, precum și pe alte subiecte relevante conexe.
Totodată, în acest an Centrul de Studii Europene aniversează 25 de ani de la înființare. Pentru a marca această aniversare, în perioada 9 – 18 mai 2025 sunt organizate o serie de eveniment sub deviza „25 de ani de excelență în Studii Europene”, cu scopul de a evidenția aportul semnificativ al Centrului de Studii Europene în domeniul integrării europene prin acțiunile derulate la nivel local, regional și național.
„ Mi-a plăcut întotdeauna capitolul al doilea al înființării Uniunii Europene! Chestionați mulți ani mai târziu, întemeietorii Uniunii Europene au afirmat că ar fi fost mai bine dacă fundația Uniunii ar fi fost culturală și nu exclusiv economică. Valorizând cultura europeană, toate țările membre s-ar fi simțit mult mai implicate în procesul de dezvoltare a Uniunii. Accentuând specificul național în cadrul diversității europene, identitatea națională în lumina valorilor universale, toți europenii ar fi avut doar de câștigat, pentru că ne-am fi cunoscut mult mai bine între noi!
Faptul că Uniunea Europeană a pus accent îndeosebi pe prosperitate, adică pe acumularea de avere, i-a făcut tot mai egoiști pe oameni, mai ahtiați după lucruri inutile, dedați consumului excesiv. Aceste exagerări au dus, din păcate, la o detașare a europeanului de valorile universale, de adevăr, de frumos și – mai ales – de binele comun!
Nu cred că este prea târziu să ne întoarcem la bine, să punem capăt urii, diviziunii, populismului care tinde să capete atâta putere în Europa și nu numai. Să ne întoarcem la adevăr, frumos și bine, la cultură, care nu poate exista fără o educație de calitate.
În calitatea mea de primar al orașului școlilor, al Capitalei Culturii, nutresc speranța că în pofida tuturor crizelor vom regăsi în cele din urmă drumul cel bun! De noi – și când spun asta mă refer la oameni de bună credință și la instituții de calibru, precum Centrul de Studii Europene – depinde!”, a transmis primarul Mihai Chirica.