O nouă rundă de negocieri în formatul „5+2” a început astăzi la Viena, Austria. În cadrul reuniunii, urmează să aibă loc discuții pe marginea celor mai actuale subiecte de pe agenda negocierilor, în particular pe temele din așa-numitul pachet Berlin+, transmite MOLDPRES.
Din pachetul Berlin+ fac parte subiectele: accesul proprietarilor la terenurile din raionul Dubăsari; școlile cu predare în grafie latină; asigurarea libertății de circulație; redeschiderea podului de la Gura Bâcului; restabilirea legăturii telefonice între ambele maluri ale râului Nistru; apostilarea diplomelor emise de instituțiile de învățământ din regiunea transnistreană; înregistrarea mijloacelor de transport din regiunea transnistreană și schimbarea plăcuțelor de înmatriculare din regiune.
Totodată, la 18 noiembrie, podul dintre localitățile Gura Bâcului și Bâcioc a fost redeschis de către Prim-ministrul Pavel Filip şi liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, iar acum două zile viceprim-ministrul, reprezentantul politic al Chișinăului, Gheorghe Bălan, și reprezentantul politic al regiunii transnistrene, Vitali Ignatiev, au semnat patru protocoale privind soluționarea mai multor probleme socio-economice de pe ambele maluri ale râului Nistru.
Cele patru protocoalele prevăd: buna funcţionare a școlilor cu predare în grafie latină din regiune, accesul fermierilor din raionul Dubăsari la terenurile agricole situate după traseul Tiraspol, apostilarea diplomelor emise de instituțiile de învățământ din regiunea transnistreană, asigurarea conexiunii telefonice mobile și staționare dintre cele două maluri ale râului Nistru.
O nouă rundă de negocieri în formatul „5+2” are loc la Viena, în perioada 27-28 noiembrie curent. În procesul de negocieri în formatul „5+2” asupra diferendului transnistrean, în calitate de mediatori și observatori, sunt implicați reprezentanți ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Federației Ruse, Ucrainei, ai Statelor Unite ale Americii și Uniunii Europene.
Scopul formatului „5+2” este de a elabora parametrii pentru o soluţionare cuprinzătoare, bazată pe suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova în hotarele ei recunoscute pe plan internaţional, cu un statut special pentru regiunea transnistreană.