Federaţia Sanitas a anunţat că la greva de avertisment care a avut loc luni dimineaţă au participat angajaţii din peste 400 de unităţi sanitare şi din alte 60 de instituţii de asistenţă socială, precizând că acesta este ultimul pas înainte de greva generală programată pentru 11 mai.
”După două luni de la momentul marilor promisiuni guvernamentale privind creşterile salariale din sănătate şi asistenţă socială, angajaţii sunt în stradă reclamând pierderi de venituri, tratamente salariale defavorabile aplicate unor categorii profesionale întregi. În ciuda declaraţiilor guvernamentale, noi, Sanitas, continuăm să spunem că noua lege a salarizării este nesatisfăcătoare şi susţinem acest lucru cu calcule, cu fluturaşi de salariu, cu argumente care ţin de buna funcţionare a echipei medicale. Dacă s-a vrut o lege care să stopeze hemoragia personalului calificat din sistem, nereuşita este totală! Dovadă că astăzi au protestat atât cei mulţi afectaţi de lege, cât şi cei puţini, pe care legea i-a favorizat, dar care nu se pot uita cu seninătate în ochii colegilor. Nu aceasta este starea de bine promisă de guvernanţi!” a declarat, printr-un comunicat de presă, preşedintele Sanitas, Leonard Bărăscu.
Angajaţii din peste 400 de unităţi sanitare şi peste 60 de instituţii de asistenţă socială din toată ţara au participat la greva de avertisment declanşată de Federaţia Sanitas.
Reprezentanţii sindicatului au precizat că greva de avertisment este ultimul pas înaintea grevei generale care este anunţată pentru 11 mai.
Mii de angajaţi din sistemul de sănătate au fost, luni dimineaţa, timp de două ore, în grevă de avertisment, aceştia fiind nemulţumiţi de scăderea veniturilor cauzată de plafonarea sporurilor la 30%.
Câteva zeci de angajaţi ai Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca au protestat, luni, în faţa unităţii sanitare. Activitatea medicală a unităţii spitaliceşti a fost asigurată de o treime dintre angajaţi.
De asemenea, peste 3.000 de angajaţi din sistemul sanitar din judeţul Cluj s-au aflat în grevă de avertisment, cu întreruperea activităţii. Oamenii au scandat ”Olguţa nu uita, sănătatea nu-i a ta” şi ”Grevă generală”, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Liderul Sindicatului „Sanitas” Cluj, Ştefan Roman, a declarat că în cele două ore ale grevei de avertisment au fost asigurate doar urgenţele medicale.
„Peste 3.000 de angajaţi din unităţi medicale din judeţul Cluj s-au aflat timp de două ore în grevă de avertisment, cu încetarea lucrului. S-a asigurat o treime din activitate, în special urgenţele medicale. Angajaţii sunt nemulţumiţi de prevederile Legii Salarizării şi de regulamentul de sporuri”, a spus Roman.
Săptămâna trecută, premierul Viorica Dăncilă a precizat că sindicatele din Sănătate au fost chemate marţi, pe 8 mai, la discuţii cu premierul şi miniştrii Muncii, Sănătăţii şi de Finanţe, legat de nemulţumirile acestora privind sporurile.