Comunitatea moldovenilor din Marea Britanie propune crearea unui Fond pentru dezvoltarea economică și socială a Republicii Moldova cu atragerea fondurilor diasporei și altor investitori. Aceasta și alte propuneri au fost înaintate de reprezentanții comunității moldovenilor din Marea Britanie în cadrul întrevederii de ieri seara, la Londra, cu ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, aflat într-o vizită de lucru în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, în perioada 17–20 iunie curent, relatează MOLDPRES.
Potrivit Serviciului de presă al MAEIE, în opinia membrilor diasporei, prin intermediul unui asemenea Fond, care ar fi monitorizat de membrii comunităților din afara țării, va fi creat un mecanism eficient de implementare a diferitor proiecte investiționale, gestionare a fondurilor, precum și implicare activă a conaționalilor în procesele social-economice din țară. Drept exemplu a fost prezentată activitatea organizației britanice de caritate MAD-Aid, constituită și condusă de conaționala noastră Victoria Dunford, stabilită de câțiva ani în Marea Britanie, care contribuie la ameliorarea standardelor de îngrijire medicală și a calităţii vieţii pentru persoane cu dizabilități fizice care locuiesc în zona rurală a Republicii Moldova, precum şi la ameliorarea condiţiilor de instruire a copiilor cu dizabilități.
Ministrul Ulianovschi a susținut ideea conaționalilor, înaintând propunerea ca această inițiativă, precum și multe altele, care vizează implicarea diasporei în viața Republicii Moldova, să fie discutată în cadrul „Zilelor Diasporei”, care se vor desfășura în perioada 17-19 august, la Chișinău, sub patronajul Guvernului Republicii Moldova.
În cadrul dialogului, șeful diplomației moldovenești a făcut o trecere în revistă a principalelor acțiuni întreprinse de Guvernul Republicii Moldova în procesul de reformare și modernizare a țării pe toate dimensiunile. Referindu-se la susținerea conaționalilor, ministrul Ulianovschi a accentuat că acesta este unul din obiectivele de bază în activitatea atât a Guvernului, cât și Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. În context, ministrul Ulianovschi a vorbit despre strategiile de susținere a cetățenilor prin intermediul diferitor programe, inclusiv PARE 1+1, care poate fi extins, precum și planurile de perspectivă a autorităților pe termen mediu și lung.
Conaționalii au adresat ministrului Tudor Ulianovschi mai multe întrebări legate de organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare, reieșind din experiența ultimului scrutin, când mulți cetățeni nu au reușit să-și exprime votul. Șeful diplomației moldovenești a comunicat că deja au fost întreprinse un șir de măsuri în direcția respectivă de instituțiile statului pentru a îmbunătăți acest proces, dar a îndemnat conaționalii să utilizeze platforma www.înregistrare.cec.md, deschisă de Comisia Electorală Centrală, pentru a estima cifra de posibili participanți la scrutin în cea sau altă țară, în scopul organizării cât mai eficiente a alegerilor.