Viceprim-ministrul Iurie Leancă: Fără sprijinul UE nu vom reuși să reformăm cu succes justiția din R. Moldova

 Prioritățile și provocările Republicii Moldova în procesul de integrare europeană au fost discutate la întrevederea viceprim-ministrului pentru Integrare Europeană, Iurie Leancă, cu delegația Grupului parlamentar de prietenie Estonia-R. Moldova, condusă de președintele grupului, Erki Savisaar, a relatat agenției MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

În cadrul discuțiilor părțile au abordat situația actuală a relațiilor moldo-comunitare prin prisma ultimelor evoluții politice din țara noastră, au fost trecute în revistă realizările implementării Acordului de Asociere și a Acordului de Liber Schimb cu UE, au fost enunțate așteptările Estoniei în contextul alegerilor parlamentare care vor avea loc în februarie 2019 în Moldova.

Vicepremierul moldovean a argumentat că unica soluție de dezvoltare a țării noastre este integrarea în Uniunea Europeană fără de care nu vom reuși de unii singuri să asigurăm într-o perspectivă apropiată un viitor decent pentru cetățenii moldoveni, inclusiv să reformăm sectorul justiției.

„Suntem conștienți de deficiențele pe care le are justiția din Republica Moldova. Invalidarea alegerilor din municipiul Chișinău, precum și alte decizii ale judecătorilor, au afectat relațiile cu partenerii externi. Prioritatea zero acum este să eliminăm toate lacunele existente și să asigurăm alegeri libere și corecte și aici, indiscutabil, avem nevoie de sprijinul UE. Exemplul reformării sistemului judecătoresc din Albania cu ajutorul comunității europene ar fi o soluție inclusiv pentru noi”, a declarat Iurie Leancă.

De cealaltă parte, deputații estonieni și-au exprimat convingerea că Moldova trebuie să urmeze calea europeană și au manifestat disponibilitatea de a împărtăși din experiența Estoniei pe reformele cheie pe care le implementează țara noastă, dar și să sprijine demersurile Republicii Moldova în capitalele europene.