O clinică multifuncţională în domeniul bolilor infecţioase şi infectocontagioase limitatoare de viaţă, care va purta numele „Dr. Calistrat Grozovici”, va fi înfiinţată în cadrul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş” din Capitală, prevede un proiect de hotărâre de guvern pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii.
„Obiectivul se va realiza din fonduri externe, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii sau din alte surse legal constituite, cu respectarea prevederilor legale în vigoare”, prevede proiectul.
Clinica va cuprinde două corpuri de clădire conectate între ele.
Conform sursei citate, prin dotarea cu aparatură şi echipamente de cercetare – dezvoltare moderne şi performante, Clinica multifuncţională „Dr. Calistrat Grozovici” vine ca o completare a Centrului Român de Cercetare Bio-Moleculară aplicată Bolilor infecţioase, realizat prin accesarea fondurilor europene.
„Astfel, se va schimba în totalitate managementul infecţiilor aşa-zise cronice, gen endocardite infecţioase subacute, osteomielite, abcese cerebrale, hepatopatii cronice, hepatocarcinoame etc. prin abordare chirurgicală precoce şi antibioticoterapie specifică adecvată imediată. Pentru atingerea scopului propus, este necesară o infrastructură de înaltă tehnologie, dotare cu echipamente adecvate nevoilor de îngrijiri de sănătate de profil, precum şi de training pesonalizat”, se arată în nota de fundamentare.
Clinica multifuncţională va asigura: primirea şi cazarea pacienţilor, preluarea pacienţilor în vederea diagnosticării, îngrijiri de sănătate pe specialităţi, personalizarea abordării terapeutice, monitorizarea în ambulator a pacienţilor, managementul resurselor umane aferente.
Cele două corpuri vor avea o arie construită de aproximativ 6.000 mp şi o arie construită desfăşurată de peste 51.000 mp, ambele fiind încadrate în clasa de importanţă A. Clinica va avea 636 de paturi, multiple cabinete de consultaţie, săli de operaţie, laboratoare de cercetare, săli de învăţământ.
În noua clinică multifuncţională se va acoperi patologia infecţioasă cu potenţial de cronicizare a sistemului nervos central, sistemului cardiovascular, sistemului osteoarticular, a aparatului digestiv, a aparatului uro-genital şi a sistemului hemato-poetic şi oncoterapia pentru afecţiunile induse de HIV/SIDA.
Construcţia nouă va fi sustenabilă, durabilă, non-toxică, cu un impact minim asupra mediului înconjurător, cu eficienţă energetică ridicată, consum de apă redus, confort interior sporit şi emisii reduse de noxe, adaugă sursa citată.
Pentru creşterea eficienţei energetice se vor prevedea sisteme pasive de tip parasolare pentru protecţia solară pe timpul verii (reducerea consumurilor cu climatizarea) şi asigurarea de aport solar pe timpul anotimpului rece. De asemenea, pe terasa clădirii se vor amplasa panouri solare foto-voltaice pentru asigurarea necesarului de energie electrică pentru funcţionarea echipamentelor, a sistemelor de climatizare, a lifturilor şi pentru alţi consumatori. AGERPRES