Circa 98 la sută din cetățenii Republicii Moldova petrec Sărbătorile Pascale. Nouă din zece moldoveni obișnuiesc să meargă la biserică pentru a sfinți bucatele cu regularitate, în fiecare an, pe când 4 la sută nu au acest obicei deloc, arată un sondaj realizat de compania de cercetări și marketing Magenta Consulting, citată de MOLDPRES.
Potrivit cercetării sociologice, tinerii, dar și persoanele care dețin o funcție de conducere, merg la sfințit pasca mai rar: 15 la sută dintre persoanele cu vârsta de până la 25 de ani și 14% dintre acei care au funcție de director sau manager merg la sfințit o dată la 2-3 ani și mai rar. Per general, se observă că moldovenii cu venituri lunare mai mici de 7000 de lei merg să sfințească bucatele cu regularitate într-o proporție mai mare decât cei cu venituri lunare mai mari.
Aproape jumătate, 45 la sută dintre moldoveni, spun că merg la biserică singuri, pe când 2 din 10 merg împreună cu familia. Dintre persoanele care merg singure la sfințit pasca, 64 la sută sunt femei, iar 68 la sută sunt din mediul rural. Putem spune că persoanele cu vârsta de peste 30 de ani merg la sfințit pasca de sine stătător, într-o măsură mai mare, constată Magenta Consulting.
Sondajul mai arată că 87 la sută dintre moldoveni sărbătoresc Paștele acasă, cu familia, rudele sau prietenii, în timp ce 11 la sută merg la țară sau în ospeție. Cei care nu stau acasă de Paște, sunt în mare parte din mediul urban (41 la sută sunt din Chișinău), iar trei pătrimi au vârsta de până la 50 de ani. Pe de altă parte, 69 la sută dintre persoanele care sărbătoresc acasă sunt din sat.
Sondajul a fost realizat de Magenta Consulting pe un eșantion de 420 de persoane, cu vârsta cuprinsă între 18 și 70 de ani, cu o marjă de eroare de +/- 5%. Datele au fost colectate prin telefon în perioada 26 martie – 15 aprilie 2019.