9 sfaturi pentrru albirea dinţilor

Zâmbetul este unul dintre primele lucruri pe care le arătăm celorlalți. De asemenea, este o sursă de complexe, mai ales în ceea ce privește culoarea dinților. Statisticile arată că unul din doi oameni consideră că dinții galbeni sunt cel mai grav defect al zâmbetului. Trei sferturi dintre europeni consideră că a avea dinți frumoși este la fel de important cu a avea un ten frumos, un chip frumos sau o tunsoare modernă. Una din patru persoane se teme să zâmbească pentru a nu-și dezveli dinții și a nu fi judecați că nu sunt albi și frumoși. În primul rând, trebuie să aflăm cauza îngălbenirii dinților. Trebuie știut că dinții se „pătează” din două cauze:

  • cauza externă: datorită obiceiurilor de viață greșite: periaj neregulat, consumul anumitor alimente sau băuturi
  • cauza internă: pe măsură ce înaintăm în vârstă, dinții au tendința de a se îngălbeni, smalțul se tocește și dentina are o culoare tot mai galbenă.

Există și o a treia cauză, anume tratamentele cu antibiotice, în special tetraciclinele, care au acest efect asupra dinților.

În afară de îmbătrânire, puțini factori pot modifica colorarea internă a dintelui. În medicină, numai tetraciclinele, o clasă de antibiotice, au un astfel de efect. „Nu sunt prescrise la femeile însărcinate sau la copiii mici, deoarece colorarea este apoi dificil de tratat”, spune medicul stomatolog.

9 sfaturi pentru albirea dinților

#1 Detartraj și lustruire

Prima armă împotriva îngălbenirii dinților este detartrajul, urmat de lustruire. În timpul detartrajului, stomatologul sau parodontul îndepărtează tartrul lipit de rădăcina și coroana dinților. Actul constă în eliminarea biofilmului bacterian (placă dentară) care s-a calcificat în contact cu saliva și timpul. Se recomandă să efectueze cel puțin un detartraj pe an.

#2 Periajul dinților, de două ori pe zi

Odată detartrajul făcut, este esențial să menținem cu atenție dinții curați, să  nu lăsăm tatrul să se depună. Pentru aceasta, regula de bază este: o periere de două ori pe zi, timp de două minute, cu o pastă de dinți cu fluor.

De reținut că periuța electrică de dinți limitează instalarea unei pete noi pe suprafața dinților, mai bine decât peria de dinți manuală, fiind mai eficientă în îndepărtarea agenților care colorează smalțul dinților. Există, de asemenea, perii speciale, cu particule de silicon, un plus care ar elimina mai bine agenții de colorare.

#3 Alege corect pasta de dinți

Cel mai bine este să optați și pentru o pastă de dinți cu agent de albire. Doar că în farmacii și supermarketuri sunt o mulțime de mărci. Ca să nu greșești, alege acele paste de dinți mai bogate în siliciu și care conțin, în plus, bicarbonat micro-pulverizat, care are efect de lustruire asupra dintelui și nu un efect abraziv. Aveți grijă nici să nu fie o cantitate de siliciu prea mare, iar ca să alegeți corect, citiți informațiile de pe ambalaj – ar putea apărea, de exemplu, avertismente cu privire la riscul de sărire prematură a smalțului.

#4 Atenție la pastele de dinți cu efect rapid de albire!

Oricâtă reclamă se face unui produs, un lucru e verificat: nicio pastă de dinți nu poate albi rapid dantura. Totuși, unele dintre ele favorizează apariția unor iluzii optice care fac dinții să pară cu mult mai albi. Unele au ca efect colorarea în roșu a gingiilor, ceea ce face să crească contrastul cu dinții și astfel să pară mai albi.

Alte paste de dinți fac să se depună o peliculă de silicon pe smalț, făcându-l să pară mai alb și mai sclipitor. Dar e un efect temporar, pur și simplu optic.

#5 Evitați pastele de dinți cu carbon activ

Dacă e la modă cărbunele activ, trebuie știut totuși că pastele de dinți care folosesc acest produs nu sunt recomandate, deocamdată, de către medici stomatologi. Și asta din mai multe motive. Unul dintre ele este faptul că de multe ori nu conțin fluor, de aceea este mai bine să le evitați. Pe de altă parte, nicio dovadă științifică nu indică faptul că sunt anti-bacteriene, anti-fungice, așa cum se laudă producătorii lor. De asemenea, pot crea complicații, în cazul cariilor, în care, o dată intrate, particulele de carbon activ sunt greu de extras. Aceste particule pot intra și în gingii, pe care le irită.

#6 Atenție la produsele de curățare a dinților homemade

Cineva ar putea fi tentat să-și facă propria pastă de dinți… ceea ce nu este neapărat o idee bună. Rezultatele se dovedesc, de fapt, dezastruoase pentru sănătatea dentară.

Sucul de lămâie este foarte acid și demineralizează smaltul dinților, pare mai alb doar pentru că este deteriorat. Periajul, în acest caz, agravează fenomenul: îndepărtează straturile de smalț, care nu cresc înapoi.

Folosirea bicarbonatului de sodiu, adesea lăudat pentru meritele sale, are efecte abrazive, mai degrabă, decât de albire. Iar asocierea suc de lămâie / bicarbonat de sodiu trebuie evitată din capul  locului.

Argila, adesea folosită în pastele de dinți homemade, prezintă o problemă similară: în loc să lustruiască dintele, tinde să-l atace.

#7 Limitați consumul de băuturi care pătează

Vin roșu, ceai, cafea, băuturi dulci carbogazoase… Suntem familiarizați cu băuturile care ne pătează dinții și știm, de asemenea, cât de dificil ne este și fără ele. Putem să le savurăm fără a ne păta dinții? Iată un gest simplu care ajută: trebuie să bei rapid un pahar cu apă, pentru a scăpa de o parte din tanin: dacă aștepți 10 minute, va trebui să te freci pentru a îndepărta petele.

#8 Purtați un ruj… pentru dinți mai albi!

E vorba tot de o iluzie optică, dar de data asta una asumată. Un ruj roșu intens face dinții, prin contrast, să pară mai albi!

#9 Albirea cu peroxid de hidrogen

Deși se găsesc produse și în farmacii, care să conțină peroxid de hidrogen, de preferat este să se apeleze la stomatolog. Asta pentru că numai el poate să decidă în cunoștință de cauză dacă și când se face albirea cu peroxid de hidrogen. Substanța nu trebuie folosită pe un dinte cariat, nici dacă persoana are probleme cu gingiile, de exemplu, sau care au o paradontoză. Pe de altă parte, peroxidul de hidrogen – al cărui rol este să oxideze pigmenții colorați ai dintelui – se folosește în concentrații diferite, de la persoană la persoană. În cabinetul stomatologic, se poate ajunge și la 6%, în vreme ce produsele din piața liberă au maxim 1%. (sursa: www.ziar medical.ro)