FLORIN MIHĂLȚAN DESPRE TUTUNUL ÎNCĂLZIT: „NU EXISTĂ TUTUN SĂNĂTOS”

 

Tutunul încălzit este la fel de nociv ca cel tradițional, iar industria tutunului nu face altceva decât să alimenteze o credință falsă că există tutun sănătos, spune prof. dr. Florin Mihălțan, medic primar pneumolog, într-un interviu pentru SănătateaTV.ro Studiile realizate de cercetători independenți arată că efectele tutunului încălzit sunt similare cu cele ale tutunului convențional.

 

Ce este tutunul încălzit? Sunt cu adevărat mai sănătoase produsele cu tutun încălzit decât țigările convenționale?

Tutunul încălzit reprezintă, de fapt, o nouă strategie a industriei tutunului. Este fundamentată tot pe un produs de tutun, care în loc să fie încălzit la 750 de grade este încălzit la 350 de grade. Studiile sponsorizate de industria tutunului, date în publicații științifice – și asta face parte din noua strategie a industriei tutunului pe acest subiect – arată o reducere de 95% a substanțelor toxice, a particulelor cancerigene, a celor care induc diferite afecțiuni cronice respiratorii, a nicotinei. Deci, ideea finală pe care o alimentează industria tutunului legată de tutunul încălzit este că este un tutun sigur, un tutun sănătos. Este o incompatibilitate. Nu există tutun sănătos! Și acest lucru este dovedit de pleiada de studii științifice care au fost făcute de cercetători independenți, nesponsorizați de industria tutunului.

 

Reclamele la tutunul încălzit arată că acesta nu miroase și că este sigur de consumat, chiar și în spații închise. Ce ne puteți spune despre aceste afirmații?

Strategia aceasta este fondată pe o reclamă extrem de agresivă, o reclamă care îmi aduce aminte de reclama din anii ’80–’90 la tutun convențional, doar că această idee de tutun sigur încearcă să prindă în plasă două categorii de populație. Este vorba de adolescent, care este securizat și este atras. Se știe că recrutarea tinerilor fumători este foarte importantă pentru industria tutunului, știm foarte bine că, după 45 de ani, jumătate dintre fumători dispar. În al doilea rând, se securizează fumătorul cronic, care, în momentul respectiv, poate să înțeleagă că poate continua, că are la dispoziție un tutun mai sănătos.

 

Legea împotriva fumatului nu interzice tutunul încălzit în spații închise…

Această promovare este extrem de atractivă pentru tineri și face parte din conceptul industriei tutunului de a promova tutunul încălzit la aceștia. Și să nu uităm încă un lucru la fel de important: această încercare de a transmite că tutunul încălzit poate fi consumat în incinte, de fapt, urmărește ca deschidere evitarea legilor antifumat. Ei știu foarte bine că legile antifumat în majoritatea țărilor și-au făcut efectul, că această interdicție de a fuma în spații închise, în spații publice, a adus niște beneficii legate de scăderea prevalenței. Sunt foarte multe studii științifice care dovedesc acest efect.

 

Cum se pot demonstra riscurile reale ale acestor produse?

Ce lipsește în momentul de față – și e important, ca să venim cu un răspuns la tot ce clamează mass-media – sunt studiile pe termen lung. Studiile despre care am vorbit, făcute de cercetători independenți, sunt pe termen scurt, la fel sunt și studiile venite de la cercetătorii sponsorizați de industria tutunului. Sigur că în logistica acestor cercetări s-au găsit o groază de deficiențe care au fost publicate în reviste celebre ulterior, dar așteptăm cu nerăbdare studiile pe termen lung. În concluzie, cred că tutunul încălzit este o strategie abilă, bine concertată. Misiunea noastră este de a găsi toate acele elemente care demonstrează că de fapt ne aflăm în fața unui nou tip de tutun care are efecte și realizează pericole pentru consumator similare cu tutunul convențional.

 

SănătateaTV.ro