În cadrul alegerilor locale generale desfășurate ieri, 20 octombrie, în 518 localități din țară au fost aleși primarii, în celelalte 380 de localități se va desfăşura turul doi de scrutin. Informațiile au fost prezentate, luni, într-o conferinţă de presă de președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil, relatează MOLDPRES.
Conform sursei citate, la alegerile pentru funcția de primar, repartizarea pe țară a mandatelor conform criteriului de apartenenţă politică arată astfel: Partidul Democrat din Moldova – 191 mandate, Partidul Politic „Partidul Socialiştilor din Republica Moldova” – 124, Blocul electoral ”ACUM Platforma DA și PAS” – 82, Partidul Liberal Democrat din Moldova – 26, Partidul Politic „Șor” – 13, Partidul politic Partidul Nostru – 10, Partidul Comuniştilor din R. Moldova – 4, Partidul Politic „Partidul Popular Românesc” – 2, Partidul Liberal – 1, Partidul Politic „Partidul Unității Naționale” – 1. Alte 64 de mandate de primar au fost obţinute de candidaţi independenţi.
Preşedintele CEC a adăugat că în celelalte 380 de localități, unde va avea loc turul doi de scrutin, pentru funcția de primar vor concura 175 candidaţi din partea PSRM, 173 de la PDM, 167 din partea Blocului Electoral ”ACUM Platforma DA și PAS”, 20 de la Partidul politic Partidul Nostru, 44 – Partidul Liberal Democrat din Moldova, 16 – Partidul Comuniştilor din R. Moldova, 38 – Partidul Politic „Șor” şi 84 candidați independenți.
Referitor la alegerile parlamentare noi, în locul lui Vlad Plahotniuc în legislativ va accede Ghenadie Verdeș, candidatul (PDM), pentru care au votat 13 401 nisporeneni. În locul lui Andrei Năstase va veni în parlament candidatul blocului ACUM, Vasile Năstase, care a câștigat majoritatea voturilor în circumscripția nr. 33. În circumscripţia nr. 50, unde la alegerile din februarie a câştigat premierul Maia Sandu, majoritatea voturilor au fost obţinute de candidatul blocului ACUM, Galina Sajin. În locul lui Viorel Melnic, candidat independent care și-a depus mandatul de deputat, va veni candidatul PSRM, Vitalii Evtodiev, pentru care a votat majoritatea locuitorilor din circumscripția nr. 48.
Potrivit Codului electoral, candidatul pentru funcţia de deputat în parlament în circumscripția uninominală se consideră ales dacă a obținut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.
După primirea din toate secțiile de votare a proceselor-verbale, consiliile electoral de circumscripţie vor totaliza numărul de voturi valabil exprimate, obţinut de fiecare candidat, pentru a stabili cine a fost ales. Comisia Electorală Centrală va atribui mandatele candidaţilor aleşi, ulterior va prezenta Curții Constituționale documentele pentru confirmare sau infirmare a legalității alegerilor și validarea mandatelor de deputat.