Breaking News

Guvernatorul statului Minnesota, Tim Walz, a mobilizat gărzile naţionale, în faţa revoltelor care au izbucnit în Minneapolis

Guvernatorul statului Minnesota, Tim Walz, a mobilizat joi gărzile naţionale, în faţa revoltelor care au izbucnit în Minneapolis, principalul oraş din stat, după decesul unui bărbat de culoare aflat în custodia poliţiei, informează dpa.

George Floyd, în vârstă de 46 de ani, a decedat luni după ce un ofiţer de poliţie alb l-a apăsat cu genunchiul pe gât, în pofida apelurilor lui Floyd că nu putea să respire. Scena a fost filmată de o trecătoare şi a devenit „virală”.

A treia seară de proteste a fost deosebit de violentă în sudul Minneapolisului. Şaisprezece 16 imobile au fost incendiate, potrivit pompierilor, una dintre ţinte fiind secţia 3 de poliţie, „epicentrul” revoltelor din zilele precedente şi care de această dată nu a mai fost încercuită de forţele de ordine. Joi, poliţiştii au tras cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc de pe acoperişul secţiei, de unde au părut să se retragă ulterior, fiind înlocuiţi de manifestanţi.

Municipalitatea a avertizat că există informaţii „neconfirmate” că alimentarea cu gaz a secţiei a fost tăiată şi că în clădire se află explozibili, cerându-le oamenilor să se îndepărteze.

Peste 500 de membri ai gărzilor naţionale au fost activaţi pentru a ajuta autorităţile, mai ales pompierii, în Minneapolis, St. Paul, capitala statului Minnesota, şi în alte zone învecinate.

„După moartea dlui Floyd, mii de locuitori ai Minnesotei şi-au exprimat nemulţumirea într-un mod paşnic şi constructiv, dar din păcate unii indivizi s-au angajat în activităţi ilegale şi periculoase, incendiind, jefuind şi devastând proprietăţi publice şi private”, a scris Tim Walz în ordinul executiv de activare a gărzilor.

Însuşi preşedintele american Donald Trump a avertizat pe Twitter că va trimite gărzile naţionale în Minneapolis să „facă ce trebuie” dacă primarul Jacob Frey nu reuşeşte să ţină lucrurile sub control. „Dacă apar probleme ne asumăm controlul, dar când se ajunge la jafuri, se trece la arme”, a scris Trump.

În mai multe oraşe din SUA, între care New York şi Denver, au avut loc marşuri de solidaritate. Primarul din Denver, Michael Hancock, a confirmat că s-a tras un foc de armă asupra manifestanţilor. „Hei, (locuitori din) Denver. Vă înţeleg frustrarea şi durerea provocate de uciderea lui George Floyd. Vă rog, să demonstrăm, dar paşnic”, a îndemnat Hancock, tot pe reţeaua Twitter.

Primarul Minneapolisului a explicat că protestele şi revolte sunt rezultatul „furiei şi tristeţii” acumulate în sânul comunităţii de culoare. „Trebuie să reinstaurăm pacea pentru a putea rezolva împreună această problemă dificilă”, a spus Jacob Frey.

Procuroarea din Minnesota Erica MacDonald a asigurat joi, într-un comunicat comun cu responsabilul FBI Rainer Drolshagen, că ancheta privind decesul lui George Floyd reprezintă „o prioritate de top”.

Cei patru ofiţeri ai poliţiei din Minneapolis implicaţi în reţinerea şi moartea lui Floyd au fost concediaţi, dar nu se ştie deocamdată dacă vor fi sau nu urmăriţi penal. AGERPRES