Inspectorii sanitari veterinari au aplicat 269 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1,09 milioane de lei şi au trimis către neutralizare 1,3 tone de alimente, în urma neconformităţilor constatate în timpul controalelor efectuate la nivel naţional în perioada 21 martie 2021 – 7 aprilie 2021.
Potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) remis vineri AGERPRES, în perioada analizată au fost efectuate controale în 4.056 de obiective din sectorul alimentar, respectiv în carmangerii, măcelării, pescării, unităţi de alimentaţie publică de tip pizzerii, cantine, unităţi de catering, restaurante care livrează hrană preparată consumatorilor finali în sistem de livrare la comandă, cofetării, patiserii, hipermarketuri/supermarketuri, depozite alimentare, pensiuni turistice, pieţe agroalimentare, centre prelucrare lapte integrate în cadrul exploataţiei.
De asemenea, inspectorii ANSVSA au controlat şi 1.404 mijloace de transport destinate produselor alimentare şi animalelor vii, 57 de abatoare autorizate sanitar veterinar pentru sacrificare ovine la nivelul cărora au fost sacrificate 52.758 de capete tineret ovine/caprine, 9 spaţii amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor şi iezilor la nivelul pieţelor (1 Caras Severin, 1 Covasna, 5 Harghita, 1 Hunedoara, 1 Iaşi), în care au fost sacrificate 545 de capete tineret ovine/caprine.
Potrivit sursei citate, în intervalul 21 martie – 7 aprilie, în România au fost sacrificaţi în total 53.303 de miei şi iezi.
„Deficienţele constatate de inspectorii Autorităţii, în urma controalelor efectuate, au fost sancţionate prin aplicarea a 269 de sancţiuni contravenţionale, care au însumat 1.099.135 de lei, emiterea a 5 ordonanţe privind suspendarea temporară a activităţii şi a 8 ordonanţe privind interzicerea desfăşurării activităţii unor unităţi.De asemenea, au fost aplicate măsuri de reţinere oficială şi au fost dirijate către unităţi de neutralizare 1.331 de kg de produse alimentare care nu respectau normele sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor”, au transmis reprezentanţii autorităţii.
ANSVSA precizează că printre neconformităţile constatate şi sancţionate sunt: desfăşurarea activităţilor în spaţii/unităţi neînregistrate sanitar veterinar; deficienţe referitoare la demonstrarea trasabilităţii produselor alimentare; etichetare necorespunzătoare; lipsa implementării corespunzătoare a programul de autocontrol; lipsa monitorizării temperaturii în depozit; utilizarea unor mijloace de transport neautorizate pentru transportul alimentelor; deficienţe privind elaborarea şi implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP.
Reprezentanţii Autorităţii recomandă tuturor consumatorilor ca achiziţionarea produselor alimentare pentru Sărbătorile Pascale să fie făcută numai din unităţi sau spaţii aflate sub control sanitar veterinar, cu respectarea măsurilor de distanţare socială privind prevenirea îmbolnăvirii cu virusului Covid-19.
Neregulile din domeniul siguranţei alimentelor pot fi sesizate telefonic, gratuit, la numărul de Call-Center al instituţiei 0800.826.787, apelabil din orice reţea de telefonie. AGERPRES