Măştile textile, permise în continuare la clasele 0-IV. Elevii mai mari, obligaţi să poarte măşti de uz medical

Ministrul Sanatatii s-a razgandit in privinta mastilor textile purtate la scoala. Daca acum o saptamana anunta ca acestea nu vor mai fi permise, acum afirma ca raman o optiune pentru elevii de clasele primare.

„Concluzia la care am ajuns impreuna cu specialistii si cu Ministerul Educației a fost ca vom permite pentru clasele primare atat masti textile, cat si masti medicale, dar vom recomanda ferm, vom obliga practic, portul mastilor de uz medical la clasele gimnaziale si liceale”, a declarat ministrul Sanatatii, Ioana Mihaila, la Digi24.
Anuntul vine dupa ce in urma cu o saptamana, acelasi ministru a anuntat ca nu elevii nu mai pot purta masti textile la ore.
Indiferent de rata de incidenta, elevii si profesorii trebuie sa poarte masca tot timpul in care se afla in interiorul scolii. Conform ministrului Sanatatii, pentru copiii de clasele 0-IV parintii pot alege sa le dea masti din material textil sau masti prevazute pentru uz medical.

Autoritatile au pregatit doua scenarii pentru situatia in care rata de infectare intr-o localitate trece de 6 la mie:

– trecerea in online a tuturor elevilor
– trecerea in online doar a celor nevaccinati si netrecuti prin boala, cu posibilitatea ca cei vaccinati sa vina in continuare fizic la scoala.
Pana la pragul de 6 cazuri raportate la o mie de locuitori, elevii vor merge fizic la scoala.
Cum incepe anul scolar 2021-2022?
Mai exact, din 13 septembrie, principalele modificari fata de anul trecut sunt urmatoarele:
    •  daca incidenta din ultimele 14 zile a cazurilor dintr-o localitate se mentine sub 6 la mia de locuitori, toti elevii merg fizic la ore;
• cand incidenta trece peste 6 la mia de locuitori, sunt doua posibile scenarii:
      – trecerea in invatamant online integral
      – sistem hibrid cu invatamant online pentru copiii care sunt nevaccinati si netrecuti prin boala si posibilitatea de a continua invatamantul fata in fata pentru copiii care sunt vaccinati sau trecuti prin boala in ultimele 180 de zile;
 Se mentine obligatia purtarii mastii in spatiile inchise. In spatiile deschise, masca nu este obligatorie, cu exceptia ceremoniei de deschidere a noului an scolar.
    Activitatea sportiva se poate desfasura preferabil in spatii exterioare, iar daca conditiile meteo nu permit se poate desfasura in interior, pana la incidenta de 2 la mie fara masca de protectie.
Anul scolar 2021-2022 este programat sa inceapa pe 13 septembrie si va fi structurat astfel:
Semestrul I va avea 14 saptamani de cursuri, dispuse in intervalul 13 septembrie 2021- 22 decembrie 2021.
Semestrul al II-lea va avea 20 saptamani de cursuri, dispuse in intervalul 10 ianuarie 2022- 10 iunie 2022, cu includerea programului „Scoala Altfel”, in perioada 8- 14 aprilie, interval in care se pot organiza fazele nationale ale olimpiadelor scolare.
Vacantele elevilor in anul scolar 2021- 2022 sunt programate astfel:
25- 31 octombrie 2021: vacanta pentru invatamant prescolar si primar;
23 decembrie 2021- 9 ianuarie 2022: vacanta de iarna;
15 aprilie 2022- 1 mai 2022: vacanta de primavara;
11 iunie 2022 – pana la data din septembrie 2022 la care vor incepe cursurile anului scolar 2022 – 2023, vacanta de vara
(sursa:www.portalinvatamant.ro)