Trei personalități de seamă au primit titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Iași. Această distincție va omagia memoria Sylviei Hoișie, creatoarea Polidinului, curajul și sacrificiul inginerului Lyonell Fliss, supraviețuitor al Pogromului de la Iași, precum și bogata activitate diplomatică desfășurată în țara noastră de către Excelența Sa David Saranga, Ambasadorului Israelului în România. Toate propunerile au fost votate luni, 27 iunie, de consilierii locali în ședința ordinară desfășurată la Primărie.
Sylvia Hoyșie (fostă Korber) s-a născut la 24 iunie 1927, în Câmpulung Moldovenesc. Din octombrie 1941 până în aprilie 1944 familia acesteia a fost deportată în Transnistria, așa cum s-a întâmplat cu peste 150.000 de evrei. Reîntoarsă la Botoșani în anul 1944, Sylvia Korber trece cu brio examenul de bacalaureat. În anul 1952 absolvă medicina la Iași, apoi se căsătorește cu Beno Hoișie, ulterior medic la Spitalul Militar din Iași. Repartizată la secția din Iași a Institutului Cantacuzino, Sylvia Hoișie a lucrat în colectivul care a elaborat vaccinul împotriva tetanosului. În anii 60 a contribuit la producerea unui vaccin împotriva tularemiei, iar în anii 70 a lucrat împreună cu colegii săi la prepararea unui vaccin holeric. Sylvia Hoișie a făcut parte dintr-o echipă desemnată să inițieze cercetări pentru elaborarea, în România, a unui preparat imunostimulator de creștere a rezistenței organismului în infecțiile bacteriene, denumit ulterior Polidin. Acesta a fost omologat în anul 1965, iar în anul 1966 a început să fie produs exclusiv la filiala din Iași a Institutului Cantacuzino. În anii 90, la Iași se produceau circa 15 milioane de fiole pe an. Doamnei Sylvia Hoișie i-a fost conferită, în anul 2018, de către președintele României, decorația „Ordinul Național Serviciul Credincios” în grad de Cavaler.
Inginerul Lyonell Fliss s-a născut la Iași în anul 1935, fiind printre ultimii supraviețuitori ai Pogromului din 1941. După război, familia Fliss s-a mutat la București, unde Lyonell a urmat cursurile liceale și pe cele ale Institutului Politehnic București – Facultatea de Construcții. După absolvire, Lyonell Fliss a lucrat la construirea unor obiective industriale din România, printre care și fabrica Moldomobila din Iași. În anul 1969, inginerul Lyonell Fliss a părăsit România, stabilindu-se inițial în Israel, apoi în Republica Sud Africană, la Johannesburg.
Născut pe 18 februarie 1964 la Tel Aviv, David Saranga este, începând din 2019, cel de-al 22-lea reprezentant al Israelului în România. De altfel, România este țara în care David Saranga și-a început activitatea diplomatică, în 1997. Între cele două repere ale activității sale, se poate reține experiența sa de comunicator public exercitată în calitate de purtător de cuvânt al centralei diplomatice din Ierusalim și al Ambasadei Israelului din Madrid. Începând din 2005, a fost desemnat la New York în calitate de consul pentru Mass-media și Relații Publice, unde a îndeplinit funcția de persoană de legătură a Israelului cu mass-media americană, fiind însărcinat și cu promovarea imaginii Israelului în Statele Unite. Excelența Sa a fost numit în 2014 consilier principal pentru afaceri externe al președintelui Israelului, Reuven Rivlin.