USR: Acces la Justiţie pentru românii cu venituri mici; plafoane recalculate

Plafoanele veniturilor românilor pentru care statul va plăti integral sau parţial taxele judiciare se stabilesc procentual, a explicat, joi, deputatul USR Mihai Badea, iniţiator al unui proiect de lege adoptat de Parlament.

Persoanele al căror venit mediu net lunar pe membru de familie se situează sub nivelul echivalentului a 50% din salariul de bază minim brut pe ţară vor beneficia de acoperirea a 50% din cheltuielile de judecată, iar cele cu un venit mediu net lunar pe membru de familie situat, în ultimele două luni, sub echivalentul a 25% din salariul minim brut, vor avea cheltuielile de judecată plătite integral de stat, prevede proiectul USR.

„Legea, propusă de USR şi adoptată de Parlament, vine în ajutorul celor cu venituri reduse ca să poată avea acces la Justiţie. Sper ca Ministerul Justiţiei să demareze o campanie de informare pentru ca beneficiarii acestei legi să ştie că pot primi ajutorul votat de Parlament. Să beneficiezi de scutire de taxe judiciare de timbru şi avocat plătit şi, astfel, să-ţi poţi apăra drepturile doar dacă ai un venit de 300 de lei pe membru de familie e o glumă, e ca şi cum nu ar fi”, a declarat deputatul USR Oana Murariu, citată într-un comunicat transmis, joi, AGERPRES.

Potrivit USR, până în prezent, doar pentru cetăţenii care se aflau sub pragurile fixe de 300 lei, respectiv 600 de lei venit pe membru de familie, statul acoperea integral sau parţial cheltuielile de judecată însă aceste praguri au fost stabilite în anul 2011.

„Prin legea adoptată, garantăm liberul acces la Justiţie pentru românii care mor cu dreptatea în mână din cauză că nu-şi permit să susţină cheltuielile unui proces civil. (…) Pentru acordarea ajutorului public judiciar, stabilim procente din salariul minim brut pe economie, astfel încât pe viitor majorările să intervină în mod automat”, a explicat Mihai Badea. AGERPRES