„Agresiunea este la hotarul nostru. Lângă noi, în Europa secolului 21, este bombardată infrastructura civilă, sunt distruse reţelele de apeduct şi canalizare, infrastructura necesară pentru asigurarea cu medicamente, mâncare şi alte necesităţi. De asemenea, sunt afectate reţelele electrice, ceea ce are un impact direct şi asupra Republicii Moldova. Mai mult, atunci când cetăţeni ucraineni nu au ce mânca, sunt în întuneric şi nu au apă, există riscul de majorare a fluxului migraţional”, a spus prim-ministrul Dorin Recean, citat într-un comunicat de presă al Guvernului de la Chişinău.
Potrivit şefului Executivului, în aceste condiţii, este importantă capacitatea guvernului de a lua decizii imediate pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă.
În acelaşi timp, prim-ministrul Dorin Recean a menţionat că, în luna iunie, guvernul va finaliza o iniţiativă de schimbare a cadrului legislativ, pentru a propune introducerea ordonanţei de urgenţă, după modelul României. Ordonanţa de urgenţă va creşte substanţial eficienţa controlului parlamentar asupra deciziilor Guvernului şi va face fiecare hotărâre luată în situaţie de criză pasibilă de dezbatere sau chiar anulare în Parlament.
„Aprobarea acestor modificări ale cadrului legal va permite să ieşim din starea de urgenţă, dar să rămânem pregătiţi pentru orice situaţie neprevăzută, care necesită intervenţia imediată a Guvernului, în vederea protejării oamenilor”, a subliniat prim-ministrul Dorin Recean. AGERPRES