Deținuții dependenți de droguri vor beneficia de suport în cadrul unei comunități terapeutice

Deținuții dependenți de droguri vor beneficia de suport în cadrul unei comunități terapeutice care a fost deschisă astăzi. Anunțul a fost făcut azi, în cadrul unei conferințe de presă, de către secretarul general al Ministerului Justiției, Anatolie Munteanu, relatează MOLDPRES.

Oficialul a menționat că această comunitate va fi reprezentată printr-un sector locativ destinat pentru găzduirea a 26 de deținuți. Sectorul dat se va afla în cadrul Penitenciarului nr. 9 Pruncul.

„Recunoaștem că există droguri în locurile de detenție și acest fapt constituie un factor al apariției focarelor de infecții, dar și al violenței între deținuți. Deschiderea comunității terapeutice presupune că în aceste spații se va afla un personal special instruit, care va lucra cu acești deținuți ca să renunțe la substanțele narcotice și pentru a schimba comportamentul lor. Important este ca persoana condamnată să fie hotărâtă să renunțe la droguri. Programul de terapie va dura un an de zile”, a spus Munteanu.

Potrivit sursei citate, crearea comunității terapeutice este o metodă inovativă în sistemul penitenciar din țara noastră. „Aceasta va oferi condamnaților posibilitatea de a trăi în zone libere de droguri și în siguranță. Totodată, deținuții nu vor interacționa cu factorii negativi ce pot condiționa consumul de substanțe narcotice”, a afirmat Anatolie Munteanu.

Conform datelor Ministerului Justiției, în prezent, în sistemul penitenciar din Republica Moldova există 470 de persoane dependente de droguri, care se află în evidența medicilor.