În contextul zilei de 10 decembrie, Ziua Drepturilor Omului, deputata Biro s-a referit la trei aspecte sociale importante, care necesită o atenţie deosebită în societatea românească: persoanele cu dizabilităţi, violenţa domestică şi egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi.
Biro Rozalia a menţionat, în primul rând, o creştere cu 60% a cazurilor de violenţă domestică raportate poliţiei în anul 2022 faţă de anul 2020.
„Centrul Filia, cu o experienţă vastă în ce priveşte drepturile omului, a realizat şi a prezentat rezultatele unui studiu privind violenţa de gen, pentru care le mulţumesc. Studiile internaţionale arată că de obicei o treime din cazurile existente nu se evidenţiază. Raportul Filia arată doar cazurile raportate la poliţie, care în 2020 au fost 53.900, tot atâtea intervenţii ale poliţiei; în 2021, numărul a crescut la 66.398, iar în 2022 a crescut la 90.174 de intervenţii ale poliţiei la violenţă domestică. Adică o creştere de 36 % faţă de 2021 sau o creştere de 60% faţă de 2020”, a declarat deputata Biro.
Aceste creşteri, a menţionat ea, se datorează, pe de o parte, unui aspect relativ pozitiv, faptului că societatea românească devine din ce în ce mai informată privind posibilităţile de apărare a victimei şi s-a deschis mai mult înspre a face cunoscute aceste fapte organelor abilitate; în al doilea rând, creşterea violenţei domestice a fost accentuată de pandemia de COVID-19 şi de crizele actuale, stresul în familie şi în societate a crescut, ceea ce se manifestă şi prin sporirea actelor de violenţă.
„Aduc aici aceste informaţii ca să conştientizăm câteva aspecte importante legate de ziua de 10 decembrie, Ziua Drepturilor Omului. Pentru că a trăi în libertate, fără constrângeri, a trăi pe baza principiului că suntem egali cu toţi şi că dorim ca acest lucru să se manifeste în toate domeniile sociale, este un drept fundamental al omului, care trebuie respectat,” a subliniat deputata.
Pe lângă conştientizarea largă a acestui drept, deputata a afirmat că este nevoie de dezvoltarea unei reţele solide în ţară de sprijin şi ajutor a persoanelor agresate, deoarece violenţa este o problemă a societăţii în întregime.
În calitatea de preşedinte al Organizaţiei de femei a UDMR, Biro Rozalia a amintit că pe 10 decembrie s-au încheiat cele 16 zile dedicate activităţilor pentru reducerea violenţei împotriva fetelor şi femeilor, derulate în toată ţara.
În ce priveşte persoanele cu dizabilităţi, deputata a afirmat că în ţară sunt circa 80.000 de copii în evidenţele oficiale, din care 50.000 sunt încadraţi în grad de handicap grav, pentru care sunt necesare mult mai multe acţiuni de integrare în societate.
„Fiecare membru al societăţii este la fel de valoros şi cei care au instrumentele necesare în diferite structuri centrale, regionale, locale să deschidă mai mult porţile pentru aceste persoane, să le asigurăm o platformă socială prin care să îşi arate valoarea şi să poată participa la viaţa societăţii şi nu în cele din urmă, să le asigurăm protecţia lor şi a familiilor”, a spus deputata.
Referitor la principiul egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi, deputata a precizat că salarizarea la nivelul Uniunii Europene înregistrează şi în momentul de faţă o diferenţă „destul de însemnată, de 13 – 14%” în defavoarea femeilor, pentru acelaşi post, cu aceleaşi studii.
„Din fericire, acest fenomen nu îl percepem atât de mult în România, pentru că suntem la 3%, faţă de media UE, într-o poziţie relativ bună. Dar pentru că femeile trăiesc mai mult decât bărbaţii, această diferenţă înseamnă sărăcire în viaţa unei persoane, pentru că pensia va fi mult mai mică, o situaţie financiară mai precară a femeilor,” a precizat deputata.
Reprezentarea femeilor în structurile decizionale pe plan internaţional, aspect evidenţiat de studiile ONU, arată o situaţie îngrijorătoare privind egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi în funcţii de conducere, în domeniile politic şi economic. „Dacă până la izbucnirea pandemiei COVID se constatase o oarecare creştere, după această criză s-a înregistrat o tendinţă în scădere, în ambele domenii,” a menţionat Biro Rozalia.
Potrivit acesteia, în România, antreprenorii femei, fondatoare de start-up-uri, de IMM-uri, sunt în procent de 33% din totalul firmelor existente, iar în viaţa politică, femeile lider sunt în procent de 20%.
Pentru promovarea şi implicarea accentuată a femeilor, un rol important îl au, a afirmat Biro, organizaţiile de femei ale partidelor care au menirea de a sprijini evoluţia lor în politică. „Exemplul UDMR-ului, care sprijină reţeaua naţională a organizaţiei de femei pentru a desfăşura activităţile în comunităţi, merită urmat. Având un buget propriu, avem siguranţă şi predictibilitate pentru punerea în practică a proiectelor iniţiate,” a declarat Biro.
UDMR, prin statut, asigură participarea a minimum 15% femei, respectiv 15% tineri în structurile decizionale judeţene şi naţionale ale partidului, precum şi posibilitatea ca 33% pe lista de candidaţi pentru consiliile locale să fie femei.
„UDMR este singurul partid politic din ţară care a dat vicepremier femeie. Hegedus Csilla. Alte exemple elocvente de depăşire a procentelor menţionate mai sus sunt la Sf. Gheorghe, Miercurea Ciuc, Gheorghieni, unde procentele consilierilor locali şi judeţeni depăşesc aceste cote,” a punctat Biro Rozalia.
Deputata consideră că este nevoie de creşterea prezenţei femeilor în funcţii decizionale, fie prin reglementări interne în partid fie prin modificări legislative, cu cote obligatorii, conform bunelor practici cu rezultate evidente în UE.
„Sunt conştientă că, prin dialog, cu argumente, bazat pe respect reciproc, vom avea şansa ca în viitorul apropiat să atingem o reprezentativitate semnificativă, adică peste 33% şi să ajungem, într-un termen mediu, la media Uniunii Europene, care este de 34 – 35%, pentru ca apoi să înaintăm către un raport echitabil de 45 – 50%,” a conchis Biro.
10 decembrie este Ziua Drepturilor Omului, care marchează, în anul 2023, aniversarea a 75 de ani de la adoptarea Declaraţiei universale a drepturilor omului în 1948. Sloganul din acest an al zilei este „consolidarea şi susţinerea culturii drepturilor omului în viitor”, iar tema anului 2023 este „Libertate, egalitate şi justiţie pentru toţi”
„Celebrarea celor 75 de ani de la adoptarea Declaraţiei universale a drepturilor omului nu este doar un document istoric, ci este un testament viu al umanităţii noastre, este un ghid atemporal şi, în pofida conflictelor care ne pot diviza, scopul de bază trebuie să fie atingerea păcii, egalităţii şi de a acţiona în fiecare zi pe baza principiului că nu lăsăm pe nimeni în urmă,” a mai afirmat Biro Rozalia. AGERPRES