Se pare că ne-am obișnuit să tot sărim din lac în puț. Nu știu care va fi reacția PSD, de exemplu, la ”trădările” premierului Dacian Cioloș, cel care la investitură a primit ”decalogul majorității parlamentare” care ar fi trebuit respectat ad litteram. Se pare că pretinsul guvern de tehnocrați este de fapt un guvern de amploiați, chiar dacă fiecare ministru luat în parte, cu mici excepții, este strălucitor ca un joc de artificii lăsat să-și facă numărul pe cerul nopților noastre mai întunecate decât Întunericul (Ptiu, Satana!).
Domnul premier Dacian Cioloș nu este ortodox, așa cum majoritatea celor din Ardeal sunt mult mai apropiați de Biserica Romano-catolică. O astfel de remarcă ar putea să justifice lipsa de eleganță și de pioșenie atunci când Biserica Ortodoxă, majoritară în România, a fost părăsit de Bugetul de Stata pe 2016 la capitolul fonduri de investiții, dar și de reparații curente.
M-am oprit la eufemismul ”lipsa de eleganță” pentru a nu fi mult mai dur, mult mai violent în exprimare, ținând cont că în propoziție vorbim despre fețe bisericești și despre Casa Domnului. Pe fond însă gestul, de un barbarism major, nu poate fi nici explicat, nici înțeles și nici măcar necesar. O astfel de măsură administrativă vine să forțeze răbdarea creștinului ortodox român, amintindu-i de vremurile de restriște în care, tot din cauza grofilor, românii din Ardeal trebuiau să se învețe că sunt străini la ei acasă.
Nu cred că Dacian Cioloș a procedat corect. Nu cred că Dacian Cioloș, chiar dacă își revendică creștinismul din ortodoxie sau este romano-catolic, a fost călăuzit într-o astfel de decizie de gândul cel bun și înțelept al iubirii dumnezeiești. Mai curând, gândul hain și parșiv al diavolului să-i fi ținut loc de sfătuitori, astfel încât ministrul Finanțelor să-i fi turnat în ureche cucută, folosită cândva la a aflarea mărețului adevăr, chiar și cu prețul vieții: ”Știu că nu știu nimic!”
Mai mult, construcția bugetului pe 2016 a fost deraiată de orgoliile rănite ale tehnocraților și mai ales ale ministrului Finanțelor, care a reușit, în cele din urmă, ”să o ia pe arătură” după ce inițial a reușit să aprecieze și lucrurile făcute bine de Guvernul Ponta. Nespecialiști într-ale jocurilor politice, actualii guvernanți s-ar putea ”să nu mai prindă Crăciunul la Palatul Cotroceni”, atâta timp cât au reușit în ultimele zile să facă varză întregul proiect de buget, construit, este adevărat, de niște profesioniști, dublați de voința politică, singura care contează într-o democrație în care puterile sunt împărțite sub semnul independenței de ne negociat. Una propune Guvernul și altceva ar putea să voteze Parlamentul, dacă primul ministru nu are o susținere politică majoritară în Parlament. Mai trebuie să ține minte faptul că, dacă Proiectul de Buget pe anul 2016 nu trece de Parlament, atunci guvernul va cădea, fiind practic trimis acasă, în frunte cu primul ministru Dacian Cioloș.
Ce ne anunță ministrul Finanțelor pentru 2016? Aș, o nimica toată, exprimată în același stil băsescian, pe care nu a ezitat să-l aprecieze încă din timpul examinării candidaturii de către comisiile de buget finanțe ale Parlamentului: ”V-am ciuruit”! De această dată ciuruirea se află încă în stand by. Urmează votul în Parlament, ultima speranță a românilor de a scăpa de acest experiment ce nu aduce nimic bun. O exaltare a unor rătăciți pe stradă a fost speculată de președintele Klaus Iohannis (”v-am văzut, v-am auzit, voi ține cont de solicitările voastre”) și ne-a fost dat să mai avem un laț atârnat de gât, să simțim și să vedem cât de bine ne putem simți atârnați de frânghia, fie ea și de mătase.
”Bugetarii nu vor primi nici în 2016 tichete de masă, tichete sau vouchere de vacanță, premii și ore suplimentare, tichete cadou sau indemnizații la ieșirea la pensie sau trecere în rezervă, din cauza riscurilor de deviere existente pe bugetul din 2016.
Informaţiile apar în proiectul de Lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2016, publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice.
Actul normativ stabilește și plafoanele maxime pentru o serie de indicatori, inclusiv pentru cheltuielile statului cu salariile. Acestea nu au voie sa depășească, anul viitor, 7,7% din produsul intern brut (PIB), iar în 2017, plafonul trebuie să scadă la 7,4% din PIB.
Majorarea salariului minim pe economie de la 1 ianuarie nu apare în proiect”. (Sic!)
Nimic nou sub Soare. Aceeași Putere și aceeași sacrificați. Aceeași trădare, cu noi de față!
ADI CRISTI