Austria, care a introdus de miercuri cote de intrare pe teritoriul său pentru migranți, și-a justificat joi această măsură prin lipsa de ‘solidaritate’ a unora dintre partenerii săi europeni, vizând în special Franța, relatează AFP.Vicecancelarul Reinhold Mitterlehner, care s-a exprimat înaintea summitului european de la Bruxelles consacrat printre altele și acestei probleme, a criticat ostilitatea Parisului față de mecanismul permanent de repartizare a refugiaților între statele membre, propus de cancelarul german Angela Merkel.
‘Trebuie să știm dacă există o repartizare și o solidaritate europeană. Știind că această ‘coaliție a voluntarilor’ include și Franța, care a anunțat acum câteva zile că nu va prelua decât 30.000 de refugiați, această solidaritate nu există’, a declarat oficialul austriac la postul public de radio. Punerea în aplicare a cotelor și instituirea controlului la frontiere sunt inevitabile chiar în spațiul Schengen ‘dacă nu există o coaliție de țări voluntare pregătite să-i primească pe toți refugiații’, a subliniat același oficial de la Viena. Austria este una dintre țările europene care a găzduit cei mai mulți migranți în 2015, în raport cu populația ei: circa 90.000 de persoane, mai mult de 1% din populație. Viena a decis să limiteze la 37.500 numărul de noi solicitanți de azil autorizați să intre în țară în acest an, ceea ce înseamnă o rată de 80 pe zi. De asemenea, Austria a stabilit la 3.200 numărul maxim de migranți care pot să tranziteze zilnic spre Germania, datorită unor controale drastice la frontieră.
Aceste măsuri au fost criticate miercuri de președintele Parlamentului European, social-democratul german Martin Schulz, care le-a calificat în mod ironic o ‘construcție intelectuală genială’.
Dar în acest dosar, ‘Austria nu poate să-și asume totul numai cu Germania și Suedia’, a estimat Mitterlehner, potrivit căruia ‘controlul frontierelor este o măsură cu totul adecvată’ în absența unei soluții la nivel european.