Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a plătit pe 3 mai către creditorii de asigurări ai companiei Astra Asigurări suma totală de 1,256 milioane de lei pentru 248 de dosare, a anunțat, miercuri, președintele Consiliului de Administrație al FGA, Carmen Radu, într-o conferință.
Aceasta a precizat că plățile vor continua în perioada următoare pentru toate dosarele aprobate la plată în Comisia specială a FGA.
Potrivit instituției, până la data de 25 aprilie 2016, au fost avizate în Comisia specială 4.195 de dosare, din care un număr de 24 au fost respinse. Suma aprobată la plată pentru celelalte 4.171 de dosare depășește 16,117 milioane de lei. Plățile se vor efectua în funcție de varianta aleasă de fiecare creditor de asigurări: într-un cont bancar prin virament, prin mandat poștal sau cash, la orice agenție a băncii Raiffeisen.
FGA reamintește potențialilor creditori de asigurări ai companiei Astra Asigurări că, potrivit art. 266 alin. 2 din Legea nr. 85/2014, instituția este în drept să efectueze plăți din disponibilitățile sale doar către creditorii de asigurări care au depus cereri de plată și care au dosarele complete. Plata despăgubirilor se va face în limita a 450.000 lei pentru fiecare creditor de asigurare al societății aflate în faliment.
Decizia instanței din data de 28 aprilie 2016 nu modifică activitatea de primire și procesare a cererilor de plată din partea potențialilor creditori de asigurări ai companiei Astra Asigurări. Această activitate, conform legislației, se va desfășura timp de 90 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești de faliment sau de la data nașterii dreptului de creanță, atunci când acesta s-a născut ulterior.
Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a anunțat, pe 29 aprilie, că va începe plățile către creditorii de asigurări ai Astra, după ce, pe 28 aprilie, Curtea de Apel București a admis definitiv falimentul societății Astra Asigurări.
Curtea de Apel a respins mai multe apeluri declarate în acest dosar și a menținut decizia din decembrie 2015 luată de Tribunalul București prin care s-a aprobat deschiderea procedurii de faliment în cazul Asigurare — Reasigurare Astra SA.
„Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a luat act de hotărârea instanței Curții de Apel București, în urma căreia a rămas definitivă hotărârea de intrare în procedură de faliment a companiei Astra Asigurări. Potrivit legii, art. 266 alin. 2 din Legea nr. 85/2014, sunt întrunite condițiile pentru ca FGA să poată demara efectuarea plăților către creditorii de asigurări ai Astra Asigurări care au dosare aprobate la plată de către Comisia Specială a Fondului”, au precizat reprezentanții FGA.
Consiliul ASF a solicitat, la finalul lunii august 2015, intrarea în faliment a societății Astra Asigurări și a decis retragerea autorizației de funcționare a companiei, societatea aflându-se în administrare specială.
Conform legii, falimentul unei societăți de asigurare este hotărât de către o instanță judecătorească. Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) va efectua plățile către creditorii de asigurări de la data rămânerii definitive a hotărârii privind deschiderea procedurii de faliment în limita plafonului legal (450.000 lei/creditor de asigurare).
Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a încheiat procesul de transfer al dosarelor de daună, al contractelor de asigurare și al bazelor de date de la Societatea de Asigurare-Reasigurare Astra SA, preluând, la data de 1 octombrie 2015, un număr de 57.210 de dosare de daună, inclusiv dosare de răscumpărare, și 2.046.604 de contracte de asigurare în vigoare.
Astfel, în România au fost preluate 1.826.483 de polițe și 51.566 de dosare daună; în Germania — 6.128 de polițe și 193 de dosare de daună; în Slovacia — 22.752 polițe și 642 dosare de daună; în Ungaria — 191.241 poliție și 4.809 dosare daună.
Astra Asigurări este deținută de The Nova Group Investments România și Epsilon Estate Provider (99% din acțiuni), firme controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.