Reprezentanţii Chișinăului și Tiraspolului au semnat un protocol ce prevede acţiunile de reglementare a conflictului

Vicepremierul pentru Reintegrare Gheorghe Bălan şi reprezentantul politic al Tiraspolului Vitali Ignatiev au semnat protocolul privind agenda acţiunilor pentru reglementarea eficientă a conflictului transnistrean. Anunţul a fost făcut astăzi de reprezentantul special al Preşedinţiei germane a OSCE, ambasadorul Cord Meier-Klodt, informează MOLDPRES.

Acordul a fost semnat în urma negocierilor în formatul „5+2”, care au loc în aceste zile la Berlin, Germania. „Întrevederea a fost una productivă, fiind discutate subiecte de actualitate și interes major pentru populația de pe ambele maluri ale Nistrului. Aşteptăm în timpul apropiat cît mai multe rezultate pozitive”, a declarat Cord Meier-Klodt.

Potrivit vicepremierului pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan, în cadrul dialogului a fost formată o agendă comună de acţiuni, „rezultatele cărora urmează să le prezentăm la conferinţa de la Bavaria, care se va desfăşura la mijlocul lunii iulie. Sperăm că obiectivele stabilite vor avea un impact pozitiv asupra rezolvării problemelor populaţiei de pe ambele maluri ale Nistrului”, a declarat Balan.

„Protocolul prevede obligaţiunile ambelor părţi semnatare, chestiuni privind procesele penale pornite pe numele persoanelor oficiale din ambele ţări, perfecţionarea mecanismului de garanţii, circulaţia automobilelor cu numere de înmatriculare în partea stîngă a Nistrului la nivel internaţional, utilizarea actelor de învăţămînt emise de Tiraspol pe teritoriul ţărilor străine, precum şi alte probleme cu tentă economică”, a susţinut Vitali Ignatiev.

Formatul de negocieri „5+2” este reprezentat de Chişinău şi Tiraspol, Federația Rusă, Ucraina și OSCE, precum şi Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană (observatori).

Ultima rundă de negocieri în formatul „5+2” a avut loc la Viena, în iunie 2014.